Hem- och konsumentkunskap 2, för lärare 1-6
Home and Consumer Studies 2 for Teachers in Year 1-6
Om kursplanen
Betygsskala
Kursens moduler
Inplacering
Kursen ges inom ramen för Grundlärarprogrammet. Kursen kan också ges som fristående kurs och uppdragsutbildning. Kursen kan ingå i följande program: 1) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fristidshem (L1GFR), 2) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 (L1G46), 3) Grundlärarprogrammet (L1GRU)
Kursen kan ingå i följande program: 1) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fristidshem (L1GFH)
Behörighet
Innehåll
Delkurs A: Näring, mat och hälsa, 7,5 högskolepoäng
Nutritional Aspects on Food Habits and Meals, 7.5 credits
I kursen behandlas matsens betydelse för hälsa med speciellt fokus på barns och ungas matval och näringsbehov. Kursen belyser också maten ur ett folkhälsoperspektiv och inbegriper pedagogiska modeller och redskap för matval samt digitala verktyg. Begrepp som näringsbehov behandlas på grundläggande nivå utifrån nordiska näringsrekommendationer. Individers behov av energi och näringsämnen med fokus på upptag, omsättning och funktion i kroppen behandlas. Praktiska och teoretiska tillämpningar i relation till näringsrekommendationer ingår, t.ex i form av att mat ochmåltider analyseras, tillagas och presenteras utifrån aspekterna näring och hälsa. Vidare förbereds studenten för att utifrån skolans styrdokument integrera kost och hälsa i hem-och konsumentkunskapsundervisningen.
Delkurs B: Hem- och konsumentkunskap i olika verksamheter, 7,5 högskolepoäng
Home Economics in Practice, 7.5 credits
Kursen problematiserar hemmet och skolan som ram för måltids-, arbets- och lärandemiljö. Genom fältstudier undersöks verksamheter i hem- och konsumentkunskap. Kultur i relation till mat, måltider och undervisning diskuteras utifrån olika perspektiv. I kursen problematiseras hur ramfaktorer och lokaler kan ha en betydelse för undervisningssituationer och lärandemiljö. Samband mellan kunskapssyn och bedömning av elevers lärande i ämnet bearbetas. Elevers lärande i hem- och konsumentkunskap diskuteras och underlag för bedömning av kunskapsutveckling problematiseras, gestaltas och prövas i en processuppgift.Studenterna knyter samman ämnesstudierna i ett avslutande tillfälle där ämnets olika delar integreras till en helhet.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
Delkurs A: Näring, mat och hälsa i Hem- och konsumentkunskap, 7,5 hp
Nutrition, food and health in Home ecomics, 7.5 credits
Kunskap och förståelse
- förklara grundläggande begrepp inom kost och hälsa som berör livsmedelsval,energi och näringsämnen relaterat till åldersgruppen barn och unga.
- redogöra för var energi och näringsämnen återfinns i olika livsmedelsgrupper.
- förklara enkla kostråd och vanligt förekommande specialkoster.
Färdighet och förmåga
- identifiera och använda verktyg för bedömning av närings- och energibehov.
- utföra kostundersökning samt beräkna energi- och näringsintag för en individ.
- skapa och gestalta undervisningssituationer med utgångspunkt i praktisktillämpning av enkla kostråd.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- analysera och presentera barns och ungas matvanor med fokus på närings-, hälso-,miljö- och kulturella perspektiv.
- reflektera kring barns och ungas olika förutsättningar för matglädje och hälsa samt hur myndigheter och andra institutioner arbetar med dessa frågor.
- identifiera vad som krävs i lärarprofessionen för att anlägga perspektiv och hantera mål i läroplan och kursplan där utvärdering av elevers lärande ingår.
Delkurs B: Hem- och konsumentkunskap i olika verksamheter, 7,5 hp
Home Economics in Practice, 7.5 credits
Kunskap och förståelse
- beskriva och diskutera individers förhållningssätt till mat och måltider utifrån kulturella perspektiv.
Färdighet och förmåga
- skapa, gestalta och utvärdera bedömningssituationer inom hem-och konsumentkunskapsundervisning.
- problematisera ramfaktorer som är av betydelse för undervisningssituationer och lärmiljöer utifrån ett tillgänglighetsperspektiv.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- värdera och problematisera måltider samt undervisning i hem- och konsumentkunskap utifrån ett kulturellt perspektiv.
- välja och kritiskt reflektera över olika typer av information och kunskap relevant för ämnesområdet hem- och konsumentkunskap.
- analysera det egna lärandet och identifiera vad som krävs i lärarprofessionen för att hantera ämnesområdet i ett didaktiskt perspektiv.
Kursen är hållbarhetsrelaterad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemåltydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställdakriterier för hållbarhetsmärkning.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Delkurs A: föreläsningar, seminarier, kökstillfällen, fältstudie, workshop, handledning.
Delkurs B: föreläsningar, seminarier, handledning, kökstillfälle, workshop, fältstudie.
Undervisningsspråk: svenska
Viss undervisning kan ske på engelska. Litteratur är till viss del på engelska
Examinationsformer
Delkurs A: examineras genom seminarier, muntliga och skriftliga redovisningar, praktiska tillämpningar i kök och en skriftlig salstentamen.
Delkurs B: examineras genom seminarier, praktisk tillämpning i kök, muntliga och skriftliga redovisningar.
Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap22§).
Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogisktstöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.
I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid avminst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.
Betyg
På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
För betyget Godkänd krävs att den studerande deltagit i samtliga examinerande kursmoment, samt uppnått de fastställda målen för kursen. För betyget Väl godkänd ska kraven för Godkänd vara uppfyllda samt att betyget Väl godkänd har erhållits i 60% av kursens totala högskolepoäng.
Kursvärdering
Kursvärdering sker skriftligt och/eller muntligt. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg förmedlas både till de studenter som genomfört värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.
Övriga föreskrifter
Ur hygien- och säkerhetssynpunkt ska, i undervisning där mat lagas till andra, förkläde och hårskydd som tillhandahålls av institutionen användas. Händer och underarmar skall vara fria från kläder, smycken med mera.
Digitala moment kan förekomma.
Vissa tillägg av kostnader för livsmedel i form av undervisningsmaterial kan tillkomma.