Handledarskap i pedagogiskt arbete gentemot student och kollega

Grundnivå

GU-17525
Ansökan stängd

Om utbildningen

Kursen vänder sig till dig som är eller ska bli VFU-handledare, mentor och/eller förstelärare i förskola, förskoleklass, skola och fritidshem. Målet är att du ska utveckla din förmåga att stödja studenters väg till yrket, nya arbetskamraters väg in i yrket och erfarna kollegor vidare i yrket.

Handledarskap gemensamt uppdrag

Handledarskapet är det gemensamma området för VFU-handledare, mentorer och förstelärare, i arbetet med att stärka förskolelärare och lärares egna reflektioner kring och förmåga att arbeta med förskollärar- och läraruppdraget.

Teori och praktik i kursen

Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment: föreläsningar, seminarier, rollspel, gruppövningar och gestaltning. De centrala teman som genomsyrar hela kursen är handledning, samtal, progression och bedömning. Kursen tar upp vad som skiljer och förenar de olika handledningssituationerna gentemot student, ny lärare och erfaren lärare vad gäller lagar, förordningar och yrkesetiska principer. Andra moment är ledarskap, grupprocesser och konflikthantering. Genom kursen löper ett projektarbete, där du som kursdeltagare ska pröva att omsätta kursens innehåll till handledarpraktik i din vardag.

----------------

Kurstakt 12%: Kursen är indelad i tre delkurser som examineras var för sig. Observera att kursen inleds med två campusdagar och har därefter ytterligare fyra tillfällen utspridda över de två terminerna. Övrigt sker undervisning på distans digitalt.

Kurstakt 25%: Kursen är indelad i tre delkurser som examineras var för sig. Kursen har campustillfällen 1/2 eftermiddag/vecka, ca 2-3 timmar.

Behörigheter och urval

För tillträde till kursen krävs förskollärar- eller lärarexamen.

Högskolepoäng (50 %) och yrkeslivserfarenhet (50 %)

Så är det att plugga

Kursstarter vårterminen 2021

• Campusförlagd kurs på kvartsfart (10 tim/vecka) som sträcker sig över en termin, 20/1 2021 – 9/6 2021. (Observera att det är föreläsning även den 21/1). Undervisning sker 1/2 dag/vecka, främst onsdagar men vid behov även enstaka torsdagar. Ansök senast 15 oktober.

• Nätbaserad kurs på åttondelsfart (4-5 tim/arbetsvecka) som sträcker sig över 2 terminer (med totalt 6 campusförlagda tillfällen, 3 dagar vt21 samt 3 dagar ht21). Kursens termin I startar med två uppstartsdagar den 21-22/1, 9.15-16.00 bägge dagarna. Ansök senast 15 oktober.

• Mer information kan du få närmare kursstart på GU:s lärplattform Canvas. Kurserna söker man på antagning.se 15/9-15/10. Sen anmälan kan komma att ges som möjlighet .