Globala genusstudier: diskurser och teorier om makt och politik
I den här utbildningen tar vi upp frågor som relaterar till hållbarhet. Innehållet i kursen eller programmet passar in på minst ett av våra 10 hållbarhetskriterier. För dig som studerar innebär hållbarhetsmärkningen en vägledning, kvalitetssäkring och garant för att kurser eller program verkligen innehåller ett tydligt hållbarhetsperspektiv.
Kort om kursen
Under kursen lär du dig hur kolonialism och globalisering har påverkat diskursen om genus, klass, sexualitet och etnicitet. Sök kurser i globala genusstudier om du vill specialisera dig på utmaningar med särskild koppling till frågor om kön och sexualitet, till exempel när det gäller integration och jämlikhet. Kursen ges på engelska.
Om utbildningen
Under kursen lär du dig hur kolonialism och globalisering har påverkat diskursen om genus, klass, sexualitet och etnicitet. Vi utforskar frågor om framväxande postkoloniala, dekoloniala och queera teorier och praktiker, samt nya strategier och former för motstånd och arbete för återställande. Begrepp som globalisering, makt, intersektionalitet, identitet, queer, kultur och agens behandlas. Efter kursen kan du göra kopplingar mellan teori och diskurs och sfärer som politik, bistånd och vardagsliv.
Kursen ges på engelska.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Godkända kurser om 15 hp i globala genusstudier eller genusvetenskap.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Ämnet globala studier riktar sig till dig som siktar på ett yrkesliv inom verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Genom att läsa globala genusstudier specialiserar du dig på utmaningar med särskild koppling till frågor om kön och sexualitet, till exempel när det gäller integration och jämlikhet. Kurserna lämpar sig och för dig som vill komplettera din utbildning i andra ämnen.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen bedrivs genom föreläsningar och seminarier. På seminarierna diskuteras aktuella och klassiska texter som relateras till föreläsningarna, och tillsammans med andra studenter med andra perspektiv och erfarenheter fördjupar du dina kunskaper. I delkurserna får du skrivuppgifter som syftar till att med hjälp av litteratur och övrigt kursinnehåll utveckla och utmana dina föreställningar och därigenom utveckla ditt eget kritiska och reflektiva tänkande.