Från bilmekaniker till yrkeslärare på MTG

Anders Persson är lärare på MTG, Motorbranschens tekniska gymnasium. Tack vare en stödjande rektor gick kombinationen jobb och studier väl ihop när han studerade på Yrkeslärarprogrammet vid Göteborgs universitet.

6 snabba frågor till Anders

Varför lärarutbildning? – För att få min behörighet som lärare och utveckla mig.

Varför plugga i Göteborg? – Göteborg är en härlig stad att leva och studera i.

Bäst med utbildningen? – Det som är bäst med utbildningen är att jag fick möjlighet att träffa andra yrkeslärare och utbyta kunskaper och sätt att undervisa sina ämnen.

Att träffa andra lärare från andra delar av Sverige ger även möjlighet att bygga ett nätverk med andra skolor. Jag arbetade när jag pluggade, men utbildningen gav många idéer som gjorde att jag kunde ge eleverna en aha-upplevelse.

Roligaste stund på jobbet? – Det roligaste på jobbet är när man får möjlighet att verkligen utmana eleverna med riktigt svåra uppgifter som de löser. När polletten faller ner hos eleverna känner man av det i hela rummet och det blir en annan lyster hos dem.

Största utmaningen i jobbet just nu? – Största utmaningen är att hitta nycklarna till alla elever eftersom det inte är samma nyckel till alla.

Anders Persson, yrkeslärare
Foto: Johan Wingborg
Över 200 yrkesämnen

Det finns över 200 yrkesämnen i gymnasieskolans yrkesprogram och inom vuxenutbildningen.