Från bilmekaniker till yrkeslärare på MTG
Anders Persson är lärare på MTG, Motorbranschens tekniska gymnasium. Tack vare en stödjande rektor gick kombinationen jobb och studier väl ihop när han studerade på Yrkeslärarprogrammet vid Göteborgs universitet.

Lärare och student på samma gång
kom in på lärarbanan via handledarutbildning.
Anders Persson är bilmekaniker och kom in på lärarbanan i och med att han hade elever från MTG som praktikanter på sin verkstad och då fick gå en handledarutbildning.
– Jag fick efter ett tag en förfrågan från MTG om jag ville bli fordonslärare där. Det ger så mycket att arbeta med ungdomar och jag kände att det var en chans jag ville ta, säger han.
Förskolejobb vägen in i yrket
Han kommer väl ihåg sin egen gymnasietid, det var ju inte så länge sedan. Han gick då på Barn- och fritidsprogrammet och har också hunnit med att jobba extra på en förskola. Då fick han testa sina pedagogiska talanger och det gav ju så småningom mersmak.
Nu är alltså Anders Persson även universitetsstudent och läser Yrkeslärarprogrammet på halvfart. Det låter jobbigt, eftersom han även arbetar heltid som lärare.
VFU på sin egen skola
kan jobba samtidigt som jag har uppgifter från universitetet att reflektera kring
– Men det är ett ganska lagom tempo, tycker jag, eftersom jag kan göra den praktiska delen av utbildningens VFU, verksamhetsförlagd utbildning, på min egen skola. Då kan jag jobba samtidigt som jag har uppgifter från universitetet att reflektera kring, säger han.
Utbildningen behandlar till exempel metoder kring inlärning. Många yrkesutbildningar har blivit lite bredare och det ställs därmed lite högre krav på eleverna.
– Det handlar mycket om läsning, till exempel måste de kunna läsa instruktioner från olika bilmärken och de kan vara både detaljerade och komplicerade. Många av dem blir servicetekniker och de måste de kunna förklara komplicerade saker för kunderna på ett bra sätt
Internationalisering via blogg
Han har även läst en kurs i internationalisering och samarbetat med andra studenter, bland annat från Australien i ett bloggprojekt. I sin blogg fick han berätta i fem bilder om ett racingprojekt de har på skolan.
Snart är Anders Persson färdig med sina studier. Han tar då examen, blir behörig lärare, och får då förhoppningsvis även bättre lön som lök på laxen.
- Mina elever tycker att det är väldigt kul att de tar studenten och jag min examen samtidigt, säger han.
Varför lärarutbildning? – För att få min behörighet som lärare och utveckla mig.
Varför plugga i Göteborg? – Göteborg är en härlig stad att leva och studera i.
Bäst med utbildningen? – Det som är bäst med utbildningen är att jag fick möjlighet att träffa andra yrkeslärare och utbyta kunskaper och sätt att undervisa sina ämnen.
Att träffa andra lärare från andra delar av Sverige ger även möjlighet att bygga ett nätverk med andra skolor. Jag arbetade när jag pluggade, men utbildningen gav många idéer som gjorde att jag kunde ge eleverna en aha-upplevelse.
Roligaste stund på jobbet? – Det roligaste på jobbet är när man får möjlighet att verkligen utmana eleverna med riktigt svåra uppgifter som de löser. När polletten faller ner hos eleverna känner man av det i hela rummet och det blir en annan lyster hos dem.
Största utmaningen i jobbet just nu? – Största utmaningen är att hitta nycklarna till alla elever eftersom det inte är samma nyckel till alla.

Det finns över 200 ämnen på gymnasiet och vuxenskolan! Läs mer på programsidan.
Yrkeslärarprogrammet startar två gånger per år vid Göteborgs universitet, både vår och höst.
Jobba och studera samtidigt! Du studerar i 3 år på halvfart eller på 2,5 år, där sista terminen är på helfart.