Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Filmhistorisk översiktskurs

Kurs
FL1060
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-12705
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 16 juli 2021.

Om utbildningen

Filmmediet och filmkonsten har funnits sedan slutet av 1800-talet. Filmens historia löper parallellt med 1900-talets historia, på gott och ont. Vad är det för skillnader mellan fiktion och dokumentär? Varför ser vissa stilar ut som de gör? Vad är film noir? Varför finns det så många ”nya vågor”? Vad menar vi egentligen med Hollywoodfilm? Vad skiljer film från TV, och vad förändras då produktion och distribution blir digital och alla kan göra och sprida film? Utifrån nedslag i avgörande skeden i filmhistorien får du med denna kurs en introduktion till estetiska, filmtekniska, industriella och kulturella perspektiv på film.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Studier utomlands

En-eller två terminer utlandsstudier kan ingå i en examen i Filmvetenskap. Väljer du att studera tre terminer filmvetenskap på heltid i Göteborg, kan du läsa valfria kurser utomlands som ett sätt att bygga en examen. Vill du studera filmvetenskap utomlands, har institutionen flera utbytesavtal med lärosäten i Europa där detta går, bland annat på University College London, Masaryk university. Brno Tjeckien och Rijksuniversiteit Groningen, Nederländerna.