Fattigdom, resurser och fördelning
Kort om kursen
Vill du lära dig om fattigdomsbekämpning? Kursen går igenom utvecklingens ekonomi med fokus på resursfördelning och fattigdom. Efter att ha läst kurser i globala utvecklingsstudier kan du arbeta med globala, nationella och lokala utvecklingsfrågor.
Om utbildningen
Kursen går igenom utvecklingens ekonomi med fokus på resursfördelning och fattigdom. Du får lära dig grundläggande utvecklingsekonomiska begrepp och teorier som används för att förstå ekonomiska utvecklingsmål. Du lär dig också att teoretiskt och empiriskt arbeta med begrepp, problem och processer på lokal, nationell och global nivå.
Under kursen får du kunskaper om det världsekonomiska systemet, liksom lokalsamhällens ekonomi och socio-ekonomiska utveckling. I kursen analyserar vi även statens, marknadens och civilsamhällets ekonomiska och sociala funktioner i relation till utvecklingsmål som välstånd, försörjning, fördelning, tillväxt, jämställdhet, jämlikhet, god samhällsstyrning och hållbar utveckling. Vi tittar också på aktuell forskning och debatt om olika utvecklingsstrategier, fattigdomsbekämpning, internationellt utvecklingssamarbete och globala institutioner.
Kontakta studievägledningen om du har frågor om utbildningen:
https://www.gu.se/globalastudier/studievagledning
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).
För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).
Efter studierna
Globala utvecklingsstudier är ett ämne för dig som vill arbeta med globala, nationella och lokala utvecklingsfrågor. Du kan till exempel arbeta som handläggare i svenska kommuner, eller projektkoordinator i olika lokala frivilligorganisationer eller på internationella företag som arbetar i utvecklingsländer. Du kan också jobba i statlig verksamhet som till exempel Utrikesdepartementet eller SIDA eller i överstatliga organisationer som EU, FN, Internationella valutafonden eller Världsbanken.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen i globala utvecklingsstudier sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar. Du får också träning i muntlig presentation samt i att läsa, analysera och skriva texter.
Lokaler
Undervisningen ges i Annedalsseminariet i Linnéstaden, ett stenkast från Slottsskogen.