Ekonomisk geografi: Nordens ekonomiska geografi
Om utbildningen
Om ekonomisk geografi
När du läser ekonomisk geografi får du lära dig om hur platser, regioner och länder förändras och integreras, ofta som en del av den globala utvecklingen. Du får kunskap och verktyg som kan användas för arbete med omvärldsanalys på både mikro- och makronivå. Kunskaper i omvärldsanalys är viktigt för dig som vill arbeta med strategi- och framtidsarbete inom näringslivet eller med näringsutveckling och planering på kommunal, regional eller nationell nivå.
Kursupplägg
Kursen ger en bred översikt av Sveriges och övriga nordiska länders näringslivsutveckling och näringslivets grundläggande lokaliseringsmönster. Ekonomgeografisk teori används för att förklara mönstren.
Tre perspektiv konfronteras med varandra under kursens gång:
- branschperspektivet
- företagsperspektivet
- det regionala perspektivet
Samtidigt diskuteras på vilka sätt statlig och lokal närings- och regionalpolitik påverkat den utvecklingen. Kursen omfattar även en beskrivning av den nordiska industrins omvärldsberoende i form av utrikeshandel. Studenten ges träning att samla in, bearbeta och presentera regional statistik och annan sekundärdata. En obligatorisk dagsexkursion ingår i kursen. Syftet med exkursionen är att genom fältstudier ge en direkt inblick i näringslivets lokaliseringsförhållanden i västra Sverige.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Så är det att plugga
Lokaler
Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.