Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Drömmar och drömmedvetande i antika och medeltida filosofiska texter: En introduktion

Kurs
AMP120
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
25%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-22416
Ansökan stängd

Om utbildningen

Denna interdisciplinära kurs ger en introduktion till forskningsfältet antik och medeltida filosofi med utgångspunkt i teorier om drömmar och drömmedvetande i vid mening. De relevanta källorna spänner över tiden från den antika klassiska perioden via medeltiden och förmoderniteten till nutiden. Exempel på teman som kommer att diskuteras är till exempel problemet med att skilja mellan dröm och vaket tillstånd, drömmar som argument för kunskapsteoretisk relativism, förklaringar till varför den som drömmer i normalfallet misstar drömmen för att vara ett verkligt sinnesintryck och om ett naivt accepterande av drömmen som verklig inkluderar fullt utvecklade trosföreställningar eller ej.

Kursen omfattar också studiet av de materiella aspekterna av överföringen av antika filosofiska texter via medeltiden till idag samt av de olika metoder – paleografi, kodikologi och textkritik – som gör det möjligt för oss att rekonstruera de antika och medeltida originalen så att vi kan komma åt dessas innehåll på ett tillförlitligt sätt.

Kursen erbjuder dig som student såväl möjligheten att förvärva kunskap om hur våra teorier om drömmar utvecklats från antiken till idag som en introduktion till den metod som tillämpas inom det interdisciplinära forskningsfält som filologiskt baserad filosofihistoria utgör.

Det är institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori som ger kursen. Länk till institutionens sidor.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet.

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).