Dominans, hegemoni och den globala ordningen

Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-16719
Ansökan stängd

Kort om kursen

I kursen får du lära dig om världsordningens kontinuitet, maktstrukturer och förändringsprocesser samt sätter dig in i vilken roll USA spelat för den liberala världsordningen.

Om utbildningen

I kursen får du lära dig om världsordningens kontinuitet, maktstrukturer och förändringsprocesser. Utifrån teorier om hegemoni, makt, styrning och ledarskap får du redskap för att förstå hur globala ordningar förhåller sig till säkerhet, utveckling och rättvisa.

I kursen tittar vi närmare på vilken roll USA spelat för den liberala världsordningen. Du lär dig att analysera grundvalarna för USA:s hegemoniska ledarskap och diskuterar vad slutet av kalla kriget inneburit för nutidens världsordning.

Du för också fördjupa dig i samtida förändringsprocesser och de utmaningar som påverkar förutsättningarna för framtida maktutövning och globalt ledarskap. Kursen ger en mångfacetterad bild av nutidens förändringsprocesser genom att undersöka olika möjliga världsordningar (till exempel regionala maktcentra eller växande ekonomiska makter) och processer som globalisering, urbanisering och migration.

Kontakta studievägledningen om du har frågor om utbildningen:

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Godkänt resultat i kärnkurser om sammanlagt 30 hp i internationella relationer, eller motsvarande.

Högskolepoäng, max 225 hp.

Efter studierna

Efter att ha läst internationella relationer har du relevant kunskap och analytiska verktyg för arbete hos arbetsplatser som har internationell inriktning och som sysslar med områdesanalys, utrednings- och utvärderingsarbete, projektledning eller policyarbete.

Du kan jobba inom statliga myndigheter, kommunalt eller i organisationer som arbetar med integration/migration, mänskliga rättigheter och internationalisering. Hos privata aktörer i näringslivet går det att jobba som konsult med bland annat corporate social responsibility (CSR-frågor) och klimat- och miljöfrågor. Du kan också söka dig till överstatliga organisationer som EU eller FN.

Så är det att plugga

Lokaler

Undervisningen ges i Annedalsseminariet i Linnéstaden, ett stenkast från Slottsskogen.