Det svenska välfärdssamhällets historia

Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-22703
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 december 2020.

Om utbildningen

In the late 1940s, U.S. labor historian and economist Walter Galenson claimed that the Scandinavian countries were fast becoming “a social laboratory for the Western world.” The “laboratory” he had in mind was the emerging policies and program we now associate with the modern welfare state. In this class, we focus on Sweden and engage with competing interpretations of the development of the welfare state. How has the concept of the welfare state developed over time? Why did an agenda of social reform develop when it did? How does the Swedish welfare differ from welfare regimes in other countries? In this class, we study the development of the institutions and policies that constitute the welfare state. In lectures and/or seminars, we address how issues concerning citizenship, class, gender, and party politics have shaped the welfare “laboratory” at different points in time.

Behörigheter och urval

Grundläggande behörighet

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).

Så är det att plugga

Lokaler

Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.