Den humoristiska människan: Humor i litteratur, filosofi och teologi

LIR101
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-34500

Om utbildningen

I vår tid är humor en industri. Vad som är mindre känt är förmodligen att humorn har en lång historia. Filosofer, författare och teologer har sedan antiken fördjupat sig i frågan om vilket slags väsen en människa måste vara för att kunna uppfatta något som roligt. Om Aristoteles varnade för att den fria mannen måste behålla sin självbehärskning, betonade renässansen hur människan är ett dåraktigt väsen som måste skratta åt sig själv. I dag förstås humor både som ett maktmedel och som en insikt om hur vi inte är oss själva om vi inte också kan vara utom oss själva. Den här kursen omfattar såväl idéhistoria som kritisk reflektion om människan som ett humoristiskt väsen. Du blir kanske inte roligare av att läsa den, men du fördjupar din insikt om vad som händer när det är roligt.

Behörigheter och urval

Grundläggande behörighet

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)