Danskastudier på distans fungerar jättebra

Med rötter i Danmark och ett stort intresse för dansk litteratur och danskt samhälle bestämde sig Ann Törnell för att läsa grundkursen i danska vid Göteborgs universitet. Men hur fungerar det egentligen att läsa en språkkurs när du inte har möjlighet att träffa dina kurskamrater och öva din färdighet live?

Varför valde du att läsa kursen?

– Jag är uppvuxen med danska föräldrar och vi pratade danska hemma så jag har länge tänkt att jag vill fördjupa mig. Allt eftersom åren har gått så har min danska blivit mer och mer ringrostig. Dessutom har jag aldrig lärt mig att skriva på danska och skriftspråket skiljer sig ganska mycket från talspråket. Sedan ville jag fördjupa mig i de andra delarna: språkhistoria, språkteori, dialekter, samhällsutveckling och historia.

Vad innebär det att läsa kursen?

– Vi har haft en digital seminariekväll i veckan och vi följer en studieguide på Canvas, universitetets lärplattform, där allt material till alla övningar och uppgifter finns. Sedan har vi haft grupparbeten, presentationer, mycket diskussioner, individuella inlämningar osv. Precis som en vanlig kurs, fast digital. Vi har också fått massor med tips på olika danska poddar, tv-serier, film och annat, för att hela tiden hålla igång vår danska.

Hur har det varit att ha undervisning på distans?

– Det har fungerat jättebra! Från början tyckte jag nog att det var lite tråkigt, eftersom jag är så social, men sedan delades vi in i mindre grupper och innan varje seminariekväll träffades vår lilla grupp på fem personer på Humanisten. Där kunde vi gå igenom uppgifter vi hade mellan gångerna och samtidigt hålla distans. Sedan satt vi med varsin dator och lyssnade på seminariet, på det sättet kunde vi göra gruppövningarna live.

Hur var det efter att de hårdare restriktionerna trädde i kraft?

– Under andra delen av kursen så har det ju inte gått att ses men vi har träffats digitalt i gruppen och jag tycker verkligen att det har fungerat över förväntan.

Vad var det bästa med kursen?

– Jag tycker att Stefan, som är kursansvarig, verkligen har inspirerat till ämnet. Vi har fått väldigt genomtänkt litteratur och bra uppgifter som har lett till intressanta fördjupande diskussioner. Personligen har jag fått en jättelust att utvecklas och lära mig mer – det har varit det bästa med kursen!

Hur kommer du få användning av det du lärt dig framöver?

– Jag kommer känna mig tryggare i språket, både privat och i jobbet. Det är inte så att jag ofta jobbar med danskar men det händer då och då. Fram till nu jag inte pratat danska eftersom fackspråket är lite mer krävande, utan hållit mig till svenska, och varit nöjd med att förstå vad de säger. Det kommer jag inte göra framöver, utan då kommer jag att prata danska.

Vem skulle du rekommendera att gå kursen?

– Alla som har ett intresse av att befinna sig i Danmark och vill kommunicera på ett lättare sätt. Jag tycker ju att det är lite tråkigt att vi ofta använder oss av engelska när vi svenskar och danskar ska prata med varandra. Jag tänker att alla som har koppling till Danmark i sitt yrke, antingen rent språkligt eller som på annat sätt kan ha nytta av att veta mer om det danska samhället eller litteraturen. Sist men inte minst rekommenderar jag såklart också lärare i svenska eller nordiska språk att läsa kursen.

Text: Sven Lindström

Bild på Ann Törnell, student på grundkursen i danska

Namn: Ann Törnell
Ålder: 62