Biologi 1 för gymnasielärare

GU-21001
Tillfället är inställt

Om utbildningen

Kursen ingår i lärarprogrammet och vänder sig till de som behöver bredda/utöka sin behörighet i ämnet. Den ingår i det kurspaket som ger behörighet att undervisa på grundskolans årskurs 7-9 samt gymnasiet. Kursen behandlar livets ursprung samt förutsättningarna för liv. Mångfalden av organismer och deras livsbetingelser beskrivs, liksom de evolutionära processer som ligger till grund för diversiteten. Naturvetenskaplig metodik är integrerad under hela kursens gång i form av laborationer och övningar. I kursen ingår problematisering av etiska frågeställningar i relation till biologisk mångfald och hållbar utveckling. Ämnesdidaktik behandlas dels som internationellt och nationellt forskningsfält och dels läggs ämnesdidaktiska perspektiv på kursens olika moment. Kursen består av tre delkurser: (1) Organismers struktur, genetisk variation och evolution, 6,5 hp, (2) Organismers mångfald och reproduktion, 6,5 hp, samt (3) Ämnesdidaktik, 2 hp.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Engelska B, Samhällskunskap A, Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Engelska 6, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen är både teoretiskt och praktiskt inriktad och sker i form av föreläsningar, laborationer, seminarier, materialstudier, övningar och litteraturuppgifter.

Lokaler

Undervisningen bedrivs på Zoologen (Medicinaregatan 18A), i Botanhuset (Carl Skottsbergs gata 22B), i Lundberglaboratoriet/Medicinarelängan (Medicinaregatan 3-11), samt på Pedagogen (hus B, Läroverksgatan 15)