Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Beräkningsbarhet

Kurs
DIT312
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-18658

Om utbildningen

Kursen handlar om beräkningar: hur de kan modelleras, och vad som kan beräknas. För att undvika onödiga komplikationer väljer man ofta att studera beräkningar via förenklade, men kraftfulla, modeller. De här modellerna kan till exempel vara enkla programmeringsspråk (som -kalkyl), eller idealiserade datorer (som Turingmaskiner). Kursen behandlar flera sådana modeller, både "imperativa" och "funktionella".

En eller flera modeller kommer att användas för att utforska gränserna för vad som kan beräknas: problem som inte kan lösas (inom en viss modells ramar), och program som kan köra godtyckliga program (modellerade på ett visst sätt).

Kursen innehåller också en diskussion av Church-Turings hypotes, en förmodan om att en funktion är beräkningsbar på ett visst intuitivt sätt endast om den kan definieras i en av flera beräkningsmodeller.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs att studenten har minst 120 hp i datavetenskap eller motsvarande. Specifikt krävs följande kurser, eller motsvarande: 7,5 hp i diskret matematik (t.ex. DIT980 Diskret matematik för datavetare) 7,5 hp i funktionell programmering (t.ex. DIT143 Funktionell programmering eller DIT440 Introduktion till funktionell programmering) Följande kunskapsnivå i Engelska krävs; Engelska 6/Engelska B eller motsvarande från ett erkänt internationellt test, t.ex. TOEFL, IELTS.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.