
Barnmorskeutbildning och utbildning i reproduktiv och perinatal hälsa
Barnmorskans arbetsfält omfattar kvinnohälsa i alla livets skeden. Förutom att arbeta med graviditet, förlossning och nyföddhetsperioden kan barnmorskan ägna sig åt bland annat allmän mödravård, gynekologisk vård, ungdomsmottagning och rådgivning runt sexuell hälsa och ohälsa.
På Göteborgs universitet kan du läsa till barnmorska antingen över tre eller fyra terminer. Den som väljer varianten med fyra terminer får även en masterexamen. För att kunna bli barnmorska måste du först studera sjuksköterskeprogrammet som är en treårig grundutbildning. Barnmorskeyrket är ett självständigt arbete inom ett brett verksamhetsområde. Kvinnor, barn och familj är i fokus och arbetet är både hälsofrämjande, förebyggande och behandlande.
Personcentrerad profil
På Göteborgs universitet har programmet en lokal profil som poängterar barnmorskans stödjande och hälsofrämjande arbete för kvinna och familj. Utifrån ett livscykelperspektiv utgår programmet från ett personcentrerat, hållbart synsätt - både för individ, samhälle och på global nivå. En viktig del i detta är att främja kvinnans och närståendes rätt till självbestämmande och delaktighet, alltid grundat i ett jämställt perspektiv mellan kvinnor och män. Du får under studierna på programmet kunskap att kunna reflektera kring attityder och värderingar och verktyg för att ta en stödjande roll för kvinna och familj.
Barnmorska är ett legitimationsyrke där legitimationen är en garanti för lämplighet att utöva yrket och det ansvar som det medför. När du har avslutat programmet kan du ansöka om yrkesexamen som barnmorska, legitimation hos Socialstyrelsen och förskrivningsrätt av preventivmedel.