Bild
Arbete i fotolabb
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Analoga fotografiska processer

Kurs
FOG196
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)

Kort om kursen

Under den här kursen lär du dig den analoga fotografiska bildens processer och unika egenskaper. Utifrån din fotografiska projektidé utforskar du tekniken på djupet.

Om utbildningen

Vi går igenom exponering och framkallning av negativfilm, kopiering i mörkrummet, retusch, arkivering och presentation. Målet är att du ska förstå negativ- och positivprocessen och själv kunna ta fram fotografiska kopior.

Under kursen får du introduktion, undervisning och handledning i våra verkstäder för färg- och svartvita processer. Du får tillgång till skolans färgmörkrum, utrustat med moderna maskiner som underlättar kopiering och framkallning av färgbilder samt framkallning av negativfärgfilm. För den svartvita processen får du tillgång till vårt svartvita mörkrum där, utöver kopiering och toning av pappersbilder, även framkallning av svartvit film sköts. 

Mörkrummen är öppna även utanför undervisningstid och en stor del kursen bygger på självständigt arbete. Andra moment är föreläsningar om fotografi och dess historia, studiebesök på utställningar och fotoarkiv.

Kursen riktar sig till dig som gärna har fotografiska förkunskaper och har tillgång till en analog småbilds-, mellanformats- eller storformatskamera. Tidigare erfarenhet av kopiering i mörkrum är en fördel men är inget krav.

Skicka in obligatoriskt arbetsprov

För att ansöka till denna kurs är det obligatoriskt att skicka in arbetsprov. Skicka in ditt arbetsprov i SlideRoom.

Läs om vad ditt arbetsprov ska innehålla längre ner på denna sida.

Arbetsprov för ansökan till vårterminen 2023 skickas in mellan 15 september - 24 oktober 2022.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Arbetsprov

Ditt arbetsprov ska innehålla:

  1. Ett utkast till ett fotografiskt projekt som du kommer att genomföra under terminen, 1500 tecken inklusive blanksteg. 

  2. 3 -7 bilder som du har tagit själv och som gärna får ha anknytning till ditt projekt. 

Din ansökan måste vara anonym. Vänligen inkludera inte ditt namn eller några personuppgifter i din ansökan.

Läs mer om Arbetsprov

Så är det att plugga

Undervisningen

I slutet av kursen presenterar du arbetet i form av minst fem svartvita och minst fem färgkopior samt en muntlig examination.

Skolan står för mörkrumsutrustning och kemi till introduktionerna. Du kan genomföra kursen utan kostnad. Material till eventuella egna projekt bekostar du själv. Du kan beställa till exempel färgpapper till ett kraftigt rabatterat pris genom skolan.

Lokaler

På HDK-Valand strävar vi efter att tillhandahålla en så komplett miljö som möjligt, men vi samarbetar även med andra institutioner inom universitetet och externa aktörer.

På Vasagatan 50 i Göteborg, där kursen ges, finns 15 verkstäder för olika material och med teknik och utrustning för bland annat film, ljud och foto.  

Läs mer om lokaler