Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Arbete i fotolabb
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Analoga fotografiska processer

Kurs
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-15115
Tillfället är inställt

Kort om kursen

Under den här kursen lär du dig den analoga fotografiska bildens processer och unika egenskaper. Utifrån din fotografiska projektidé utforskar du tekniken på djupet.

Om utbildningen

Under den här kursen lär du dig den analoga fotografiska bildens processer och unika egenskaper. Utifrån din fotografiska projektidé utforskar du tekniken på djupet. Vi går igenom exponering och framkallning av negativfilm, kopiering i mörkrummet, retusch, arkivering och presentation. Målet är att du ska förstå negativ- och positivprocessen och själv kunna ta fram fotografiska kopior.

Under halva kursen arbetar du i skolans färgmörkrum, utrustat med moderna maskiner som underlättar kopieringen och pappersframkallningen samt framkallningen av färgfilm. Under andra halvan arbetar du i det svartvita mörkrummet. Där lär du dig olika metoder för att exponera och framkalla svartvitt filmmaterial samt toningar av papper för att uppnå arkivbeständighet.

Mörkrummen är öppna även utanför undervisningstid och en stor del kursen bygger på självständigt arbete. Andra moment är föreläsningar om fotografi och dess historia, studiebesök på utställningar och fotoarkiv.

Kursen riktar sig till dig som gärna har fotografiska förkunskaper och har tillgång till en analog småbilds-, mellanformats- eller storformatskamera. Tidigare erfarenhet av kopiering i mörkrum är en fördel men är inget krav.

Anmälan

  1. Anmäl dig till kursen på www.antagning.se.
    Anmälan är öppen 15 september - 15 oktober 2020.

  2. Skicka in ditt arbetsprov i SlideRoom: https://applyartsgu.slideroom.eu/#/Login
    Period att skicka in arbetsprov: 15 september - 22 oktober 2020.


En ansökan är inte giltig utan ett korrekt inskickat arbetsprov. 
Läs mer om vad ditt arbetsprov ska innehålla nedan. 

Läs mer om HDK-Valand – Högskolan för konst och design här. 

Med tanke på rådande omständigheter genomförs höstens undervisning vid HDK-Valand i begränsad omfattning på campus. Det innebär att undervisning genomförs både på distans och på plats i verkstäder och på studentarbetsplatser. Vi avvaktar nu instruktioner kring undervisningsformer för vårterminen 2021.
Beslut kommer fattas av Göteborgs universitets Rektor under november och det görs utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten med anledning av Covid-19. Detta innebär att vi för tillfället inte kan säga med säkerhet vilka moment som kommer ske på campus och vad som kommer ges på distans..
Vi vill även flagga för att viss utbildning eller vissa moment eventuellt inte kommer kunna genomföras under vårterminen 2021. Håll dig uppdaterad kring Göteborgs universitets riktlinjer med anledning av Coronapandemin här. 

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Arbetsprov

Ditt arbetsprov ska innehålla:

  1. Ett utkast till ett fotografiskt projekt som du kommer att genomföra under terminen.
  2. Minst tre (max 7) bilder som du har tagit själv och som gärna får ha anknytning till din projektidé.

SlideRoom stänger vid midnatt sista inlämningsdag och därefter går det inte att skicka in. När du skickat in ditt arbetsprov i tid får du ett bekräftelsemail.

OBS: Det kan ta lång tid att ladda upp filer i SlideRoom så det är viktigt att du börjar ladda upp i god tid innan stängning.

Läs mer om Arbetsprov

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov.

Så är det att plugga

Undervisningen

I slutet av kursen presenterar du arbetet i form av minst fem svartvita och minst fem färgkopior samt en muntlig examination.

Skolan står för mörkrumsutrustning och kemi till introduktionerna. Du kan genomföra kursen utan kostnad. Material till eventuella egna projekt bekostar du själv. Du kan beställa till exempel färgpapper till ett kraftigt rabatterat pris genom skolan.

Lokaler

På HDK-Valand strävar vi efter att tillhandahålla en så komplett miljö som möjligt, men vi samarbetar även med andra institutioner inom universitetet och externa aktörer.

På Vasagatan 50 i Göteborg, där kursen ges, finns 15 verkstäder för olika material och med teknik och utrustning för bland annat film, ljud och foto.  

Läs mer om lokaler