Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Musikstudenter.
Länkstig

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, Musik

Program
Grundnivå
5 år
300 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-1L047
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

Ämneslärarprogrammet i musik utgörs till större delen av gemensamma kurser som rustar dig som blivande musiklärare och musiker. Du väljer en musikalisk inriktning som passar dig: Pop/rock, världsmusik, improvisation eller klassiskt, och du har goda chanser att påverka utbildningen efter dina behov och önskemål. Du blir behörig att undervisa i musik i gymnasiet och grundskolan, och är anställningsbar i kulturskolan med mera.

Andra inriktningar

Om utbildningen

Lärare på gymnasiet i ämnet musik med musikfördjupning

Utbildningen omfattar 300 hp och ger behörighet från år 7 i grundskolan men med fokus på gymnasieskolan. Du läser ämnet musik på Högskolan för scen och musik där många kreativa utbildningar möts under samma tak. Du kan också delta i samverkansprojekt med bland andra The Music College och den internationella orkesterverksamheten El Sistema, samt förlägga två av praktikveckorna i Hluhluwe, Sydafrika. Normkritik och frågor om genus och jämlikhet präglar hela utbildningen.

I din utbildning ingår

  • Undervisning på ditt huvudinstrument och ensemble med den inriktning du valt och blivit antagen på; improvisation, världsmusik, pop/rock eller klassisk musik. Här kan också forum ingå, dvs föreläsningar, seminarier, clinics och workshops. I vissa fall spelar vi ensemble tillsammans med studenterna vid musikerutbildningarna.
  • Bruksackordinstrument (piano och gitarr), bruksensemble (trummor, bas, klaviatur, gitarr) och röst/sång.
  • Musikteori, musikteknik, ensembleledning där kör i olika musikstilar ingår, samt musikhistoria, musikalisk kommunikation och såväl konstnärliga som pedagogiska projekt.
  • Metodik och didaktik ingår också som en röd tråd i utbildningen samt orientering i relevant musikpedagogisk forskning och forskningsförberedande examensarbeten.

Programstudievägledning

Studievägledning för ämneslärarprogrammet >>

Ämnesfrågor

Frågor om ämnet? Kontakta utbildningsansvarig på ämnesinstitutionen.

Läs mer om Ämneslärarprogrammet >>

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Engelska B, Samhällskunskap A, godkänt färdighetsprov i musik. Eller: Engelska 6, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2, godkänt färdighetsprov i musik

Arbetsprov

I samband med din ansökan på antagning.se gör du ett antagningsprov i musik. Antagningsprov görs för att pröva särskild behörighet.

Läs mer om Arbetsprov

Urval

Alternativt urval

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Under din utbildningstid har du praktik (VFU) där du omsätter det du lärt dig på skolan och prövar olika modeller för lärande. De erfarenheter du fått med dig på praktiken tar du med dig tillbaka till skolan för att diskutera, problematisera och utveckla tillsammans med kurskamrater och lärare. Just nu har vi ett samarbete med organisationen Star for Life och vi har möjlighet till att förlägga två av VFU-veckorna i Sydafrika. Vi har sedan 2012 haft möjlighet att resa till Hluhluwe genom Adlerbertska stipendier.

Efter studierna

Efter avslutad utbildning kan du ansöka om ämneslärarexamen. Därefter har du den behörighet som krävs för att kunna ansöka om lärarlegitimation i dina ämnen inom grundskolans åk 7-9 och gymnasieskolan. Du blir dessutom behörig att undervisa inom vuxenutbildning.

Så är det att plugga

Undervisningen

Projektarbete från början till slut

I konstnärliga projekt ges du möjlighet att fördjupa och utmana dig konstnärligt, utifrån din speciella inriktning och ditt kunnande. I de pedagogiska projekten tränas du i att undervisa elever på gymnasiet med fokus på deras musikaliska framträdande.
Projekten är inte bara inriktade på själva konserttillfällena. Du arbetar i ett team där allt som har med ett projekt att göra ingår. Det kan gälla affischering, tider för genrep, logistik kring upplägg och hur ljud och ljus ska sättas.

Arbetsområden

Vi vill utbilda dig till lärare i ämnet musik med fokus på gymnasiet men också rusta dig för att undervisa i grundskolan, kulturskola, fria grupper, bildningsförbund, kyrkor m.m. Vi vill utbilda breda lärare i ämnet musik som kan verka i olika arbetsmiljöer. Vi vill också utbilda i entreprenörskap eftersom många efter utbildningen väljer att arbeta både som musiker och lärare i musik.

Lokaler

Ämnet musik läses på Högskolan för scen och musik där många kreativa utbildningar möts under samma tak.