Lärarstudenter inom ämnet bild.
Foto: Laila Östlund

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, Bild

Grundnivå
300 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-1L027
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

Detta ämne ges som förstaämne inom Ämneslärarprogrammet, med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, och förbereder dig för en yrkesverksamhet som lärare i främst grundskolans årskurs 7-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Inriktningen omfattar 300-330 högskolepoäng och leder till en ämneslärarexamen som avläggs på avancerad nivå. Du läser bild med fördjupning inom samma ämne.

Andra inriktningar

Om utbildningen

Är du intresserad av bilder och bildkommunikation, av undersökande arbetssätt i olika material, av hur fantasi och kreativitet uppstår och kan användas? Då kan bildlärare vara något för dig. Utbildningen i skolämnet bild vänder sig till dig som vill bli bildlärare i grund- och gymnasieskolan. I ämnesstudierna integreras ämnesteori, ämnesdidaktik och konstbaserat lärande med verksamhetsförlagd undervisning, där samtalet om den kommande yrkesrollen är en central del. Som blivande bildlärarstudent kommer du att lära dig att tänka om samt vara med och driva flera viktiga samhällsfrågor.

I utbildningen kommer du att möta flera olika perspektiv och förhållningssätt inom det som kallas kunskapsfältet visuell kultur, dit bildämnet hör. Utbildningen tar också upp frågeställningar om hur vi i dagens samhälle kommunicerar och integrerar genom bilder på olika sätt. I våra olika kurser introduceras du till, fördjupar och utvecklar kunskaper om och i bildframställning, konstnärliga processer och metoder, pedagogik och didaktiska förhållningssätt och forskning innan du tar din examen som bildlärare. Du kommer att arbeta digitalt och analogt med olika slags bildframställningar.

Programstudievägledning

Studievägledning för ämneslärarprogrammet >>

Ämnesfrågor

Frågor om ämnet? Kontakta studievägledare på respektive ämnesinstitution.

Läs mer om Ämneslärarprogrammet >>

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Engelska B, Samhällskunskap A. Eller: Engelska 6, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Efter studierna

Efter avslutad utbildning kan du ansöka om ämneslärarexamen. Därefter har du den behörighet som krävs för att kunna ansöka om lärarlegitimation i dina ämnen inom grundskolans åk 7-9 och gymnasieskolan. Du blir dessutom behörig att undervisa inom vuxenutbildning.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker på flera av universitetets fakulteter och institutioner beroende på om du läser utbildningsvetenskaplig kärna, ämnesstudier eller VFU-kurser. Under VFU-kurserna genomför du praktik på en skola i Göteborgsregionen med stöd av en VFU-handledare. Observera att särskilda regler för klädsel eller annan personlig utsmyckning kan förekomma på VFU-skolan.