Grafisk bild med texten adab på svenska och arabiska

ADAB: Att skriva mellan svenska och arabiska

FLIT37
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-15019
Ansökan stängd

Kort om kursen

ADAB är en distanskurs i litterär gestaltning riktad till dig som skriver skönlitterärt på arabiska och bor i Sverige.
---
ADAB is a distance course in Literary Composition for writers based in Sweden who are writing literary texts in Arabic.

Om utbildningen

Kursen är ett tillfälle att få kunskap om litterära miljöer i Sverige och frågeställningar som rör översättning, utgivning, läsande och skrivande. Som student ingår du i en grupp som tillsammans utvecklar och diskuterar sitt skönlitterära skrivande i relation till frågor om förflyttningar mellan språk, kontexter och platser.

I kursen ingår seminarier om samtida arabisk och svensk litteratur och villkor för skrivande och översättande. Du möter författare med erfarenhet av att förflytta texter mellan språk och kontexter och du får möjlighet att undersöka ditt eget och andras skrivande i relation till översättande praktiker.

Kursen är en deltidskurs som äger rum på zoom. Som student förväntas du delta aktivt i ett antal seminarier via zoom samt läsa litteratur på arabiska / svenska / engelska inför dessa seminarier. Du förväntas också göra ett antal skrivuppgifter. Kursen är inte en kvällskurs, utan seminarierna äger rum på dagtid. Undervisningen sker på engelska, svenska och arabiska.

En ansökan är inte giltig utan ett korrekt inskickat arbetsprov. Läs mer om vad ditt arbetsprov ska innehålla nedan.

---

ADAB هو كورس جامعي في التصميم الأدبي يُدَرّسُ عن بُعد و يستهدف أولئك الذين يكتبون الأدب و يعيشون في السويد.

حول الدراسة

الكورس هو فرصة لتتعرف على الأوساط الأدبية في السويد والمسائل المتعلقة بالترجمة، النشر، القراءة والكتابة. ستكون كطالب جزءاً من مجموعة يقرأ أفرادها كتابات بعضهم البعض الأدبية ويناقشونها في إطار التفاعل بين اللغتين والأمكنة والسياق ويتطورون سويةً.

سيكون من ضمن الكورس ندوات حول الأدب العربي والسويدي وشروط الكتابة والترجمة. ستلتقي كتّاباً من ذوي الخبرة في نقل النصوص بين اللغات والمحتوى الأدبي وسيكون باستطاعتك دراسة كتابتك وكتابة غيرك من الناحية العملية للترجمة.

الكورس يتم بدوام جزئي عبر زووم. سيكون عليك أن تشارك بفعالية في عدد من الندوات وأن تقرأ أدباً بالعربية/ السويدية/ الإنكليزية أمام المجتمعين. سيكون عليك أيضاً أن تكتب عدداً من التمارين. الكورس ليس كورساً مسائياً، حيث ستعقد الندوات خلال النهار. سيكون التدريس بالعربية والسويدية والإنكليزية.

الاكتتاب

1. يتم التقدم للكورس عبر www.antagning.se

باب تقديم الطلبات مفتوح بين 15 آذار-15 نيسان 2021

2. أرسل إثبات عن عملك في SlideRoom: https://applyartsgu.slideroom.eu/#/Login

أرسل إثبات عملك خلال الفترة 15 آذار-22 نيسان

لا يُعتَبرُ الطلب صالحاً ما لم يتم إرسال إثبات العمل، إقرأ أكثر عمّا ينبغي أن يحتويه إثبات العمل أدناه.

التسجيل والاختيار

متطلبات التسجيل

المؤهلات الأساسية

كيفية تقديم الطلب

1. 5-10 صفحات من عمل أدبي حديث الكتابة. يجب أن يكون العمل بالعربية.

2. سيرة ذاتية مكتوبة بالإنكليزية أو السويدية.

3. رسالة قصيرة (صفحتين كحد أقصى) تبيّن لماذا تريد الانتساب لهذا الكورس وبماذا يمكنك أن تساهم فيه. الرسالة ينبغي كتابتها بالإنكليزية أو السويدية.

يجب أن يكون طلبك مجهول الهوية. نرجو ألا تُضَمِّن طلبك أسمك أو أية معلومات شخصية

انتقاء المرشحين

سيعتمد اختيار المرشحين للكورس على إثبات العمل.

هكذا ستكون دراستك

التدريس

لغة التدريس هي الإنكليزية والسويدية والعربية، لكن الكتابة الأدبية ستكون بالعربية. الكورس موجّه للكتاب ذوي الخبرة وكذلك للكتّاب الجدد.

Behörigheter och urval

Grundläggande behörighet

Instruktioner för ansökan

1. 5-10 sidor av nyskrivna litterära verk. Det litterära arbetet ska vara på arabiska.

2. CV på engelska eller svenska

3. Ett kort brev (högst 2 sidor) som anger varför du vill delta i kursen och vad du skulle bidra med till kursen. Brevet bör skrivas på engelska eller svenska.

Din ansökan måste vara anonym. Vänligen inkludera inte ditt namn eller några personuppgifter i din ansökan.

Urvalet baseras på arbetsprov.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningsspråken är engelska, svenska och arabiska, men det litterära skrivandet sker på arabiska. Kursen vänder sig till likväl erfarna författare som nybörjare.

---

The seminars and lectures will be held in English, Swedish, and Arabic but the writing will be in Arabic. The course is open to experienced writers as well as people who are new to literary writing.