Studenter utanför ett klassrum.
Foto: Emelie Asplund

Intervjuer med studenter, doktorander och alumner

På Statsvetenskapliga institutionen är vi stolta över våra studenter! De är smarta, ambitiösa och engagerade. De brinner för mänskliga rättigheter och kämpar för miljö och hållbar utveckling. Låt dig inspireras av deras berättelser. Du kan också få reda på hur det är att vara doktorand, och se några exempel på vad våra tidigare studenter arbetar med.

Statsvetarprogrammet

Göteborgs universitet är dröm, erfarenhet och framtid för Benin

Benin Al-Ogaili var bara fem år när USA invaderade Irak och hon vill inte att någon annan människa ska behöva uppleva det hon gjorde i sin barndom. Idag läser hon statsvetarprogrammet och har nyligen utsetts till ambassadör för svenska FN-förbundet. Att hjälpa andra är det hon brinner för i livet.

Läs intervjun med Benin här

Projektkoordinator på Stockholm International Peace Research Institute
Karolina Eklöw har en kandidatexamen i statsvetenskap. Idag arbetar hon som projektkoordinator på Stockholm International Peace Research Institute med att undersöka hur klimatförändringar indirekt påverkar samhällen och därmed fred och säkerhet.

Läs intervjun med Karolina här

Benin Al-Ogaili
Benin läser statsvetarprogrammet.
Foto: Sura Sallowmi

Masterprogrammet i statsvetenskap (MaPS)

Med kvantitativ metod kan statsvetenskap utforskas på många intressanta sätt

Emma Törnblom läser masterprogrammet i statsvetenskap (MaPS) och drömmer om att forska. Det finns mycket som intresserar henne inom statsvetenskapen, speciellt frågor som handlar om orättvisor och ojämlikhet. Sedan en tid tillbaka har hon också fastnat för ett ämne som hon tidigare hade lite svårt för, nämligen kvantitativ metod.

Läs intervjun med Emma här

Projektledare på Ungdomsbarometern
Pelle Ahlin Olofsson arbetar som projektledare på Ungdomsbarometern. Där designar han forskningsfrågor och analyserar data för att ta reda på vad unga i Sverige mellan 15-35 år tycker och tänker om det mesta. Pelle har dubbla masterexamina i statsvetenskap och tycker att just forskningsdesign är ett av hans mest användbara verktyg från studierna.

Läs intervjun med Pelle här

Doktorand vid Trinity College i Dublin
Đorđe Milosav is a former student at the Master´s Programme in Political Science (MaPS). A couple of days after defending his Master thesis he was accepted for a Doctoral student position in Ireland. Now he is investigating the link between politics and emigration.

Läs den engelska intervjun med Đorđe här

Emma Törnblom
Emma läser masterprogrammet i statsvetenskap.

Master’s Programme in International Administration and Global Governance (IAGG)

Nora tar studiepaus för mänskliga rättigheter i Guatemala

Kampen för mänskliga rättigheter började hemma vid familjens matbord. Sedan dess har Nora Engvall Olmås fortsatt på samma spår. Just nu har hon tagit ett studieuppehåll från Master’s Programme in International Administration and Global Governance (IAGG) för att arbeta som fredsobservatör i ett av världens farligaste länder.

Läs intervjun med Nora här

Nora Engvall Olmås
Nora har tagit ett studieuppehåll från IAGG.

Europaprogrammet

Europaprogrammet är en perfekt balans av allmänbildning och nördkunskap

Mycket i Lisa Lundgrens liv handlar om Europa. Efter att ha gått på en gymnasieskola med Europaprofil föll det sig naturligt för henne att välja Europaprogrammet på universitetet. Här har hon fått ovärderlig kunskap om Europa och EU, och när studierna är klara funderar hon på att arbeta med ett europeiskt utbildningsprojekt som främjar utbyten och lärande bland elever och studenter.

Läs intervjun med Lisa här

Controller på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Som controller på Sahlgrenska Universitetssjukhuset jobbar Felix Ekenstam med ekonomiska analyser, redovisningar och fackliga förhandlingar. Där kommer hans utbildning väl till pass – han läste Europaprogrammet med inriktning nationalekonomi och blev kunnig inom både ekonomi och politik.

Läs intervjun med Felix här

Lisa Lundgren
Lisa läser Europaprogrammet.
Video (1:46)
Master's Programme in European Studies

Master's Programme in European Studies (MAES)

Kajsa trivdes väldigt bra med att plugga i USA

Studenter som läser Master's Programme in European Studies (MAES) vid Göteborgs universitet kan välja att göra det med inriktning double degree. Kajsa Blomqvist är en av dem. Hon studerade ett år vid University of North Carolina, Chapel Hill i USA. Nu är hon tillbaka efter sin tid utomlands, och med sig har hon dubbla examina och ett nytt nätverk av vänner.

Läs intervjun med Kajsa här

Verksamhetsrevisor på EY
Efter avslutade studier på Master’s Programme in European Studies fick Christoffer Henriksson arbete på revisions- och redovisningsbyrån EY. Att nätverka och knyta kontakter blev till hjälp ut i arbetslivet.

Läs intervjun med Christoffer här

Kajsa Blomqvist
Kajsa valde att läsa en master med inriktning double degree.

Exekutivt magisterprogram i Europakunskap (EMAES)

Vidareutbildade sig med fokus på Europa och EU

Varje år antas ett begränsat antal yrkesverksamma personer till Exekutivt magisterprogram i Europakunskap. En av alumnerna är Gustav Blomberg. Han bor på Åland där han arbetar som både kommundirektör och byråchef. Idag har han stor nytta av sina fördjupade EU-kunskaper i sitt arbetsliv.

Läs intervjun med Gustav här

Gustav Blomberg
Gustav är alumn från Exekutivt magisterprogram i Europakunskap.