Innehåll i VFU-kursen för verksamheter
Erbjud er verksamhet som en VFU-plats för socionomstudenter och dela era kunskaper med framtidens yrkesverksamma inom socialt arbete. Under 20 veckor får studenterna praktisk erfarenhet och utvecklar sina färdigheter med handledning och lärande i team. Så här är kursen upplagd.
Bli en värdefull del av socionomutbildningen och samverka med nästa generation socionomer!
Vad är VFU?
Socionomutbildningen innehåller både kurser förlagda till universitetet och delar som genomförs i en verksamhet. Den mer praktiskt inriktade kursen kallas verksamhetsförlagd utbildning (kurskod: SQ4451), ger 30 högskolepoäng och pågår under 20 veckor under programmets femte termin.
Studenternas bas för studierna är i en verksamhet där socialt arbete bedrivs och där studenten får en handledare. Under kursen förväntas studenten utveckla sin kunskap om socialt arbete och socionomens yrkesroll.
VFU-kursens omfattning
VFU-terminen omfattar 20 veckor. Arbetstiden för studenten är densamma som för heltidsanställd personal hos er.
I arbetstiden ingår det för studenten, förutom de egna arbetsuppgifterna, handledning, seminarier, studiebesök, föreläsningar, litteraturstudier, dagboksskrivande samt tid för reflektion. Sammanlagt uppskattas denna tid till att omfatta cirka 4-6 timmar per vecka för studenten.
Vem ansvarar för vad under VFU-kursen?
Inom VFU-kursen finns flera ansvarsområden och personer som en handledare kommer i kontakt med. På den här sidan beskriver vi rollerna som finns.
Kursansvarig
Kursen har två lärare som har det övergripande ansvaret för planeringen, genomförandet och utvecklingen av kursen. Dessa kallas för kursansvariga.
Ansvariga för platsrekrytering
Uppgiften för dessa är att rekrytera VFU-platser till de studenter som ska genomföra sin VFU-kurs i Sverige. Detta sker huvudsakligen innan kursens start, men i sällsynta fall också under terminens gång.
Seminarielärare
Under VFU-kursen är studenterna indelade i seminariegrupper, vilka träffas några gånger per termin. Till varje seminariegrupp är en specifik lärare kopplad. När en handledare har frågor eller behov av stöd är det till seminarieläraren hen ska vända sig. Det är också seminarieläraren som handledaren träffar vid mittutvärderingen.
Lärandemål
Efter avslutad VFU-kurs förväntas följande av studenten:
Kunskap och förståelse
- Beskriva hur olika kunskapsbaser (teoretisk och erfarenhetsbaserad kunskap) används och integreras i det sociala arbetet
- Redogöra för och analysera kontextuella och organisatoriska förutsättningars betydelse för socionomens handlingsutrymme och yrkesroll
Färdighet och förmåga
- Identifiera, motivera och självständigt tillämpa olika teorier och metoder i socialt stöd och förändringsarbete, framförallt med beaktande av ålder, kön, etnicitet och klass
- Identifiera och analysera problem och resurser, samt i förekommande fall föreslå beslut och insatser
- Etablera, upprätthålla och avsluta relationer samt visa förståelse för processer i socialt arbete
- Identifiera viktiga samverkanspartner och ge exempel på former för samverkan med dessa
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Problematisera det sociala arbetet utifrån de praktiska erfarenheter som kursen Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ger, samt visa förståelse för de upplevelser brukaren kan ha av det sociala arbetet med särskilt beaktande av klass, kön, etnicitet och ålder
- Reflektera över och kritiskt granska etiska dilemman, konflikter och maktförhållande i det sociala arbetet
- Analysera och kritiskt granska hur organisationens, professionens och egna normer, värderingar och attityder påverkar mötet och relationen med målgruppen samt samverkan med övriga yrkesgrupper
- Visa empatisk förmåga och kritiskt reflektera över hur den egna personen påverkar och påverkas av det sociala arbetet
- Identifiera och värdera sin förmåga att omsätta teoretiska kunskaper och färdigheter i praktisk handling, samt tydliggöra framtida kunskapsbehov inom socialt arbete
Studenternas uppgifter under VFU
Under VFU-terminen deltar studenterna i fem obligatoriska seminarier. De planerar och genomför också fältbesök för studenter på termin 1.
Dessa uppgifter kompletteras med följande skriftliga inlämningar:
Individuell lärandeplan
Lärandeplanen formuleras av studenten i nära samråd med sin VFU-handledare. Denna ska innehålla en planering över vilka arbetsuppgifter studenten kan tänkas observera, planera och utföra under terminens gång. En tydlig koppling till kursens lärandemål ska finnas. Lärandeplanen ska också innehålla ett kontrakt mellan student och handledare.
Reflektionsprotokoll
Studenterna visar för läraren vad som togs upp på de studentledda seminarierna och hur det som togs upp kopplas till kurslitteraturen.
Individuell skriftlig reflektionsuppgift
Studenten ska beskriva och reflektera kring en situation, ett fall, ett fenomen eller dylik med hjälp av litteraturen. Reflektionsuppgiften är på åtta sidor och behöver därför vara mycket avgränsad. Studenten gör med fördel råd om vilket tema som ska behandlas med sin VFU-handledare, men kan i slutändan välja fritt.
Studiehandledning
Studenten ska också förbereda sig på handledningstillfällen med sin handledare. Studiehandledningen innehåller tre metoder:
- Observationsreferat
Syftet med att göra ett observationsreferat är bl.a. att studenten tränar sig i att observera och analysera olika professionella situationer. Studenten skriver ner en detaljerad återgivning av en speciell kort situation som den observerar. Ett observationsreferat kan fokusera på olika saker; kommunikation, maktroller, samtalsmetodik, förhållningssätt m.m.
Observationsreferat kan bidra till att identifiera/studera det tema som den vill skriva om i sin individuella skriftliga uppgift. Observationsreferaten ska tas upp i handledning. Det kan i undantagsfall också vara ett komplement för seminarieläraren/kursansvarig lärare för att bedöma om studenten kan godkännas på kursen. I så fall lämnas dessa in som inlämningsuppgift på Canvas på lärarens begäran.
- Processreferat
Syftet med att göra ett processreferat är bl.a. att studenten tränar sig i att uppmärksamma och analysera processer som pågår under ett möte. Det kan också vara ett hjälpmedel för att upptäcka och få information om teman som den vill belysa i sin individuella skriftliga uppgift. Studenten skall under terminen skriva och få handledning på minst två processreferat.
Att skriva processreferat innebär att studenten så ordagrant som möjligt i dialogform skriver ner vad den kommer ihåg från ett samtal/en situation efteråt (= Observationsreferat). Utöver det skall studenten beskriva sina observationer och reflektioner. Den ska också beskriva och reflektera över sina egna och samtalspartners reaktioner. Studenten väljer själv från vilka samtal/möten processreferatet skall skrivas.
Processreferat ska tas upp i handledning. De kan i undantagsfall också vara ett komplement för seminarieläraren/kursansvarig lärare för att bedöma om studenten kan godkännas på kursen. I så fall lämnas de in som inlämningsuppgift på Canvas på lärarens begäran.
- Dagboksanteckningar
Ett sätt att reflektera på ett djupare plan kring de erfarenheter man samlar från sin VFU-plats är att skriva dagboksanteckningar. I dagboken gör studenten en kortfattad anteckning över de uppgifter den får under din VFU-kurs, samt sina reflektioner kring erfarenheter. Dagboksanteckningar kan användas för att identifiera syfte och frågeställning för den individuella skriftliga uppgiften samt att fortskridande reflektera kring den frågeställningen. Anteckningarna är också ett bra sätt för studenten att följa sin egen utveckling i arbetet den gör. De används också vid lämpliga tillfällen som underlag till diskussion i handledningen.
Interprofessionellt lärande under VFU - att lära i team för att verka i team
Interprofessionellt lärande (IPL) är ett moment där studenter från olika utbildningsprogram på Göteborgs universitet tränar på att samverka i team kring verkliga patienter/klientfall. I träningsmomentet beaktar de olika professionerna samma situation men bidrar med olika perspektiv. Målet är att de ska lära av och om varandra, få en bättre helhetsbild av patient/klientarbetet samtidigt som de blir stärkta i sin egen profession. Sedan ett antal år tillbaka har Institutionen för socialt arbete ingått i ett samarbete med Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi och institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin (SA) kring utveckling av interprofessionellt lärande (IPL-teamträning) inom programmen arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut, logoped, sjuksköterska och socionom.
Detta samarbete syftar till att ge studenten, under sin VFU, möjlighet att genom teamträning öka förståelsen för egen och andra professioners kompetensområden. Totalt rör det sig om cirka 10-20 socionomstudenter per termin och ett 20-tal VFU-handledare som är involverade i IPL-träningsmomentet.