Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Siluetten av en människa i en julupplyst stad.
Länkstig

Experter: Julfirande i pandemitider

Julfirande i sociala medier, en annorlunda julshopping och stress över frågetecknen inför firandet under en pandemi. Den här julen blir inte som andra jular. Forskare vid Göteborgs universitet kan svara på frågor om ett annorlunda julfirande.

Jul- och nyårstraditioner

Traditioner i coronatider

Förändras traditioner i coronatider, och i så fall hur? En startpunkt är att vi alla måste förhålla oss till både coronaviruset och traditioner. Vi kan fråga oss om årets jul- och nyårsfirande kommer att lämna några spår och märkas om några år? Däremot vet vi att traditioner som jul och nyår kommer att finnas kvar oberoende av hur vi firar dem i år. Etnologen Mats Nilsson resonerar och diskuterar.
Mats Nilsson, docent i etnologi, e-post: mats.nilsson@gu.se (mejla så bokar vi en telefontid.)

Jul i sociala medier

Sociala medier erbjuder delaktighet och engagemang under julen

Högtider som jul och nyår är traditionstyngda och brukar för många innebära att vi träffas, men i år är det annorlunda. För de som inte kan delta i det sociala samspelet under högtiderna, kan sociala medier istället erbjuda alternativa platser. Nu när världen drabbats av en pandemi har sociala medier blivit ett ännu viktigare verktyg för att upprätthålla både lokala och globala kontakter och ger oss möjligheter till social samvaro i en mycket svår tid. Margareta Bohlin forskar och undervisar inom psykologi med speciellt fokus på sociala medier.
Margareta Bohlin, docent i psykologi, telefon: 031–786 1687, 070–314 5575, e-post:
margareta.bohlin@psy.gu.se

Julfirande i sociala medier

Hur gör vi jul utan att ses? Vad händer med julfirandet när det utspelar sig via mediala mellanhänder? Hur blir julen i sociala medier? Och hur bygger vi gemenskap i varandras frånvaro? Nanna Gillberg forskar bland annat om vår fixering vid skärmar och vårt behov att marknadsföra våra liv i sociala medier, snarare än att uppleva det när det pågår.
Nanna Gillberg, universitetslektor i företagsekonomi, telefon: 031−786 56 09, e-post:
nanna.gillberg@gu.se

Julhandel

Butikernas utmaningar i pandemitider

Inför julen har många butiker sin största försäljning. Pandemin och de olika restriktioner som införts har betytt att butiker och köpcentrum fått anpassa sig för att bli coronasäkra, men det finns stor risk för fler stängda butiker och konkurser. De fysiska butikerna tvingas nu hitta nya sätt att nå ut till kunderna exempelvis genom Live Video Shopping eller att enskilda butiker börjat sälja via Instagram. Lena Hansson kan svara på frågor om butikernas utmaningar i pandemitider.
Lena Hansson, universitetslektor i marknadsföring,  telefon: 031−786 54 92, e-post:
lena.hansson@handels.gu.se

En annorlunda julshopping i pandemins spår

Coronapandemin har påverkat våra konsumtionsmönster, och det här är något som kommer att märkas under årets julhandel. Hur hanterar detaljhandeln en situation där e-handeln ökar och färre människor beger sig ut på stan för att köpa julklappar? Konsumtionsforskare Gabriella Wulff kan berätta mer om coronapandemins konsekvenser på detaljhandeln.
Gabriella Wulff, doktor i företagsekonomi, telefon: 031–786 14 69, e-post:
gabriella.wulff@handels.gu.se

Vad blir det i paketen i år?

Coronapandemin påverkar även våra julklappsinköp, menar konsumtionsforskare Ulrika Holmberg. Ett exempel är årets julklapp som i år blev stormköket. Svensk handels HUI Research motiverade valet med utomhustrenden, och det faktum att vi spenderar allt mer tid på vandringsleder i naturen. Ulrika Holmberg har ett pågående forskningsprojekt kring våra konsumtionsmönster, som visar att vi handlar allt mer på nätet, och att även äldre börjat e-handla i större omfattning under pandemin. Hon ser tendenser på att vi kommer att köpa färre julklappar i år, delvis på grund av mindre umgänge med familj och vänner. 
Ulrika Holmberg, universitetslektor i marknadsföring, telefon: 031–786 5606, 076–618 5606, e-post: ulrika.holmberg@cfk.gu.se

Hälsan under julen

Stressrelaterad sjukdom

För många är det mycket nu; Städ och pynt, klappar och mat, kanske ökad stress kring studier och jobb, plus frågetecknen inför firandet under en pandemi. Vilka är symtomen på att vi har för mycket omkring oss och kan drabbas av stressrelaterad sjukdom?
Ingibjörd Jonsdottir, adjungerad professor i fysisk aktivitet och hälsa, telefon: 070−305 2891, e-post:
ingibjorg.jonsdottir@vgregion.se

Håll igång under julen

Nu när Folkhälsomyndigheten rekommenderar oss att stanna hemma från gymmet finns det andra sätt att träna. Något som är extra viktigt under julen som ofta innebär mycket mat och stillasittande. Andreas Fröberg kan svara på frågor om hur stillasittande och fysisk aktivitet påverkar hälsan, och ge tips om hur man kommer igång med olika former av fysisk aktivitet, raska promenader och hemmaträning. Läs ett forskarporträtt om honom här.
Andreas Fröberg, universitetslektor i idrottsvetenskap, telefon: 073–722 7026, e-post: andreas.froberg@gu.se

Annorlunda rörelsemönster i coronajulens spår

För vissa är julen en stilla högtid med närmaste familjen. För andra är det fart och fläng med många besök, utomhusaktiviteter och rörelse. Coronapandemin har påverkat våra rörelsemönster och det här är något som kommer att märkas även under julen. För att få ett bättre svar på hur våra rörelsemönster och motionsvanor påverkats har Alexandra Weilenmann med kollegor utvecklat en mobilapp som mäter och visualiserar våra rörelser. Appen heter Work from home movement och finns att ladda ned gratis i forskningssyfte på App Store och Google Play.
Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign, telefon: 070-303 2953, e-post: alexandra.weilenmann@ait.gu.se

Ensamhet

Ensamhet kan bli extra märkbar under julen

Det är många som sitter ensamma på julafton – och i år fler än någonsin när vi inte kan resa till nära och kära. Men hur utbredd är ensamheten i Sverige, inom befolkningen i stort och inom olika grupper? Vilka effekter har olika former av ensamhet på vårt välbefinnande och varför har ensamheten dessa effekter?
Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, telefon: 031–786 4180, e-post: bengt.brylde@filosofi.gu.se

Hållbar beteendeförändring

Hur skapar vi en hållbar beteendeförändring i Corona-pandemin?

Mycket av Covid-19 diskussionen handlar om beteende och beteendeförändring. Vi ska hålla avstånd, stanna hemma vid minsta symtom, ständigt tvätta händerna och undvika att träffa personer som inte ingår i vårt eget hushåll. Men hur skapas en hållbar beteendeförändring hos befolkningen? Vilka strategier skapar en hållbar motivation som vi kan leva med och hålla i, även under jul- och nyårshelgerna, och vilka leder till en kortsiktig ”tomte-bloss-förändring” som snabbt dör ut? Magnus Lindwall är professor i psykologi och forskar om motivation.
Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning hälsopsykologi, telefon: 070–960 3545, e-post: magnus.lindwall@gu.se

Observera att vi inte kan garantera att alla forskare går att nå hela tiden, eller har möjlighet att svara. Om du inte får svar på telefon, mejla istället.

På vissa forskare finns det bilder i Göteborgs universitets bilddatabas. Dessa är fria att använda i publicistiska sammanhang. Vänligen ange fotografens namn.

Vi har även uppdaterat vår mer traditionella jullista. Där hittar du forskare som kan svara på frågor om till exempel jultraditioner, julmat och julklappar, men även stress, sjukdomar och ensamhet. 

Julakuten: Våra forskare har svaren på frågorna om julen