
Uppdragsutbildning
Inom vår uppdragsverksamhet kan vi bland annat erbjuda uppdragsutbildning, verksamhetsutveckling, konsultuppdrag, utvärderingar och utredningar av större eller mindre format, uppdragsforskning etc.
Aktuella kurser
Historiografi, exkursionspedagogik och förintelsens minnesplatser
7,5 högskolepoäng, kurskod: PDG692
Kursperiod: 2020-10-05 -- 2021-04-18
Sista datum för anmälan har passerat.
Göteborgs universitet erbjuder återigen uppdragskursen Historiografi, exkursionspedagogik och förintelsens minnesplatser, 7,5 högskolepoäng. Kursen behandlar exkursionspedagogiskt arbete kring Förintelsens minnesplatser. En av utgångspunkterna i kursen är att skapa didaktiska redskap för att kunna öka barns och ungas medvetenhet och förståelse av historien och av sin egen samtid för att stärka skolors och institutioners demokratiuppdrag. Centralt i kursen är också att kritiskt studera frågor som rör demokrati, tolerans och antisemitism. Kursen berör även kulturteoretiskt perspektiv på jiddischkulturens närvaro och frånvaro i Europa.
Kursen består dels av två internatförlagda undervisningstillfällen, samt fältstudier till några av Förintelsens minnesplatser i Polen.
Exempel på genomförda samverkansuppdrag inom utbildning
Kursen "Lek, fritid och relationer i fritidshem"
Kursen anordnades av Göteborgs universitet i samarbete med Center för skolutveckling.
På kursen fick medarbetarna utveckla sin förmåga att arbeta utifrån fritidshemmets uppdrag även om de inte har utbildning som grundlärare.
De medarbetare som inte hade behörighet som grundlärare men vill söka till Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem kan tillgodoräkna sig poängen från kursen.
Omfattning: 7,5 hp
Kursen "Motverka främlingsfientlighet och rasism"
ges för personal inom förskola och skola i syfte att stärka skolans och förskolans arbete att motverka och bemöta främlingsfientlighet och rasism.
Omfattning: Kursen omfattar fyra campusförlagda heldagsträffar med föreläsningar, seminarier och övningar. Däremellan bedriver kursdeltagarna självstudier i form av webbföreläsningar via lärplattform, litteraturstudier och kursuppgifter.
Kostnad: 450 000 kr exkl moms
Föreläsning på ämnet "Dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete"
Föreläsningen hölls vid ett fortbildningsarrangemang i en kommun.
Omfattning: Ett tillfälle på tre timmar.
Kostnad: ca 10 000 kr exkl moms. Resa och ev övernattning tillkommer.