Barn- och barndomssociologiska kollegiet
Barn- och barndomssociologiska kollegiet är en mötesplats och ett forum för diskussioner om barn och barndom i och utanför samhällets utbildningsinstitutioner. Intresseområdet handlar om barns och ungas (6-12 år) livsvärldar och vardagsliv, barns och ungas utveckling, lärande och uppväxtvillkor. Speciellt fokuseras barn och barndom i relation till förskoleklassens och fritidshemmets pedagogiska innehåll och organisering, vilket är relevanta kunskapsområden för forskning, lärarutbildning och lärarprofession.
Kollegiets verksamhet genomförs i form av två seminarieserier där den ena serien fokuserar på förskoleklassens verksamhet medan den andra serien fokuserar på fritidshemmets verksamhet. Inom ramen för dessa seminarieserier presenteras forsknings- och utvecklingsarbeten av kollegiets medlemmar och inbjudna gäster. Målsättningen är att inom varje seminarieserie erbjuda seminarier 2 ggr per termin. Kollegiet genomför även arbetsseminarier där forskningstexter och avhandlingsarbeten läses och diskuteras, liksom annan aktuell forskning inom området, nationell som internationell.
Kollegiets målgrupp är forskare vid Göteborgs universitet, lärare vid lärarutbildningen vid Göteborgs universitet med koppling till inriktningarna Grundlärare med inriktning mot Fritidshem, Förskollärarutbildningen samt Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3), yrkesverksamma lärare i förskoleklass och fritidshem samt studenter med intresse för kunskapsbildning kring barn och barndom.