Sidansvarig: Personalenheten
Sidan uppdaterades: 2014-03-20 18:06

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Breivik såg kvinnorna som de största förrädarna - Göteborgs universitet Till startsida

Breivik såg kvinnorna som de största förrädarna

Nyhet: 2012-03-19

I massmördaren Breiviks värld är kvinnorna de stora förrädarna. Därför var det ingen tillfällighet att majoriteten av de som dödades på Utöya var kvinnor. Det sa religionsvetaren Mattias Gardell vid ett symposium om Utöyamassakern som förra veckan hölls vid Umeå universitet.

Antifeminism, islamofobi och vithet var några av begreppen som återkom då fyra forskare försökte ge en bredare förståelse av de tragiska händelserna i Norge i somras. Symposiet hölls i hölls i en fullsatt hörsal i Humanisthuset på Umeå universitet.
Var massakern på Utöya en enskild galnings verk, eller den yttersta handlingen i en värld där det politiska samtalet har brutaliserats? Är det möjligen så att Breivik och hans idéer är ett symptom på vårt samhälle idag? Det var några av de frågor som genomsyrade forskarna Mattias Gardells, Lena Berggrens, Catrin Lundströms och Tobias Hübinettes inlägg under dagen. Breiviks tankevärld utgör ingen isolerad ö i en övrig human omvärld, var huvudbudskapet från de fyra forskarna.

Republikanskt idéstoff som inspiration

Terroristen eller massmördarens Breiviks omtalade manifest bygger till stora delar på teorier och värderingar som i många år hörts från kulturkonservativa kretsar i både Sverige och övriga världen, berättade religionsvetaren Mattias Gardell. Gardell nämnde även de män och kvinnor som arbetar i kulisserna för de republikanska presidenkandidaterna i USA som inspiratörer för Breivik. Det finns en ideologisk mylla ute i Sverige och världen där islamofobin utgör ett fundament för kritiken mot det som anses vara det politiskt korrekta. I dessa sammanhang påstås universiteten ha intagits av marxister, som sprider sina teorier om genus och feminism och som därmed hotar kärnfamiljen. Breiviks manifest är fyllt av åsikter och ställningstaganden som allt oftare hörs från debattörer närmare det offentliga samtalets mittfåra.
– Förrädarna är till stor del kvinnorna som feminiserat männen med sina feministiska teorier. Är man oförmögen att döda kvinnor ska man hålla sig ifrån den politiska kampen, resonerar Breivik i sitt manifest enligt Mattias Gardell.

Vit global gemenskap

Idéhistorikern Lena Berggren fördjupade kunskapen om vilket samhälle som de högerextrema vill skapa. Bakom de till synes förvirrade teorierna finns ett tankegods om en värld där klass och kön är ointressanta och där plikt, moral och ridderlighet är viktiga ingredienser. För att bygga det elitistiska samhälle som fascisterna, eller de högerextrema, vill så måste det till hotbilder och konspirationsteorier.
– För att skapa detta nya samhälle måste det som står i vägen bekämpas. Historiskt har det varit bolsjeviker, svarta och judar. Nu är det nya fiender som står i vägen för att skapa ett nytt samhälle, säger Lena Berggren.

EU som en vit kvinna

Sociologen Catrin Lundström visade en omdiskuterad propagandafilm från EU, som visar hur EU i form av en vit kvinna attackeras av omvärlden, gestaltad som tre krigiska män i exotiska munderingar. Bilden av det vita och homogena Europa som hotas av det okända är idag en etablerad bild på hög politisk nivå, enligt Carin Lundström som redogjorde för det uppsving av gamla familjevärden som ges mer och mer utrymme i den politiska debatten.
– Även i Sverige ser vi en återgång till gamla, klassiska familjevärden. En längtan tillbaka till det goda moderskapet. Kvinnorna i Sverigedemokraterna talar om att invandrare i Sverige ska hjälpas till att återvända. Man lyckas därmed göra rasismen till ett välgörenhetsprojekt.

50-talet som förebild

I debatten efter massakern på Utöya kritiserades många medier för att ge allt för stort utrymme till det manifest som Breivik publicerade på internet. Men forskarna ser snarare manifestet som nyckeln till det tankegods som inspirerat Breivik till massakern förra sommaren. Mattias Gardell menar att det där tydligt framträder en bild av ett 1950-tal där ”män var män” och kvinnorna skötte hemmen. Ett samhälle som nu, resonerar Breivik, förstörts av vänsterintellektuella, islamvänner och dess vapendragare.
– Breivik ser sig som en kristen korsriddare som slåss mot allt som hotar de goda värden som han anser står på spel, berättade Mattias Gardell.
Symposiet i Umeå arrangerades av Postkoloniala seminariet vid Umeå centrum för genusstudier.

AV: Torbjörn Bergström

Artikeln publicerades först på: genus.gu.se

Sidansvarig: Personalenheten|Sidan uppdaterades: 2014-03-20