Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mötesplatser och nätverk

Göteborgs universitets engagemang och påverkan ute i samhället är så stort att det är svårt att beskriva i några få ord. Du möter oss på många fler platser än du kanske tror. 

Våra studenter gör praktik i olika nivåer av sin utbildning som sjuksköterskor, läkare, arbetsterapeuter, barnmorskor, tandläkare och sjukgymnaster. Du möter dem när du söker hjälp på vårdcentraler, sjukhus och tandkliniker i hela Västra Götalandsregionen.

På alla våra grundskolor finns lärarpraktikanter som tar sina första steg ut i sitt nya yrke, på många redaktioner finns journalister som arbetar i verkligheten medan de går journalistprogrammet.

Våra forskare deltar i offentliga utredningar, konstruerar högskoleprovet och de nationella proven, sammanställer Svenska Akademiens ordlista, forskar fram substanser som blir till läkemedel, forskar för att göra vården bättre, konstruerar verktyg och möbler, gräver i vår historia för att bättre förstå vår nutid och framtid, debatterar, skriver böcker och förklarar. Inte minst finns människor som utbildat sig på Göteborgs universitet, alumner, utspridda på arbetsplatser i hela Sverige och ute i världen.

Här är några ställen där du kan träffa oss

Almedalen

Göteborgs universitet medverkar i Almedalen tillsammans med västsvenska aktörer på Västsvenska Arenan. Syftet är att fokusera på nationella utmaningar och visa på regionala lösningar.
De övriga aktörerna på Västsvenska Arenan är Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Västsvenska Handelskammaren, Chalmers, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst.
www.gu.se/almedalen

Göteborgs botaniska trädgård

Forskning och utveckling är en viktig del av Botaniska trädgårdens verksamhet. Forskare från Göteborgs universitet arbetar på plats i trädgården och forskar om växter på forskningsresor. De undersöker växternas mångfald, släktskap och utveckling. Naturens och trädgårdens betydelse för vår hälsa är ett annat tema. Dessutom arbetar de med att bevara utrotningshotade arter och utveckla trädgårdsodlingen.
Botaniska tädgårdens webbplats

Universeum

Universeum är Nordens största Science Center som 2015 hade 576 000 besökare. Uppdraget är att positivt påverka barn och ungdomars attityd till naturvetenskap, teknik och matematik. Samt att få barn och unga att känna lust och nyfikenhet inför dessa ämnen genom aktiviteter och upplevelser som skapar förståelse och framtidstro. Allt på Universeum ska vila på vetenskaplig grund och bygga på interaktivitet så långt det bara är möjligt. Universeum är en arena för möten mellan skola, företag och forskningssamhälle men vänder sig också till en bred allmänhet. Göteborgs universitet är en av Universeums grundare.
www.universeum.se

Artisten

Högskolan för scen och musik ger årligen mer än 200 offentliga konserter och föreställningar med studenter, lärare och gästlärare. Utbildningarna sträcker sig från opera och teater till världsmusik och jazz, därför är utbudet varierat och ofta gränsöverskridande. Konserter ges också på museer och på annat håll i och omkring Göteborg. De flesta evenemangen samlas i ett tryckt program för hösten respektive våren, där de presenteras med medverkande och program. Säsongsprogrammet kan hämtas i Artistens foajé. En PDF-version av säsongsprogrammet kan laddas ner från webbplatsen.
www.hsm.gu.se/aktuellt/Evenemang

Jonsereds herrgård

Ett intellektuellt centrum där människor från alla samhällsområden träffas för att i en miljö och ett samtalsklimat som stimulerar till reflektion och kreativitet. Samt utbyta tankar om kultur, vetenskap, livsåskådning och politik.
Denna lilla herrgård ligger en och en halv mil utanför Göteborg.
www.jonseredsherrgard.gu.se

Röhsska museet

Museet är sedan 1916 Sveriges enda museum för design- och konsthantverk. Det är ett av de senast tillkomna av en rad liknande museer som byggdes runt om i Europa med avsikten att visa det yppersta inom industri- och hantverksproduktion.
Museets närmsta granne är Högskolan för design och konsthantverk (HDK) som tillkom 1848. Det är ingen tillfällighet att dessa båda anrika institutioner har i stort sett samma namn och att de ligger rygg mot rygg i samma kvarter. De är nämligen två sidor av samma mynt, två institutioner med det gemensamma uppdraget att undervisa och utbilda.
www.designmuseum.se
Här förekommer också regelbundet föreläsningar av forskare från Göteborgs universitet. 

Institutionen för kulturvård i Mariestad

Institutionen för kulturvård samverkar på många områden genom kunskapsutbyte i kulturarvsfrågor både med offentliga verksamheter som till exempel Riksantikvarieämbetet, Statens fastighetsverk, Svenska kyrkan och Västarvet och med närings- och föreningslivet. En viktig långsiktig samarbetspart är också Mariestads kommun. Både forskning och utbildning på Kulturvård omfattar såväl kulturarvets betydelse på gott och ont för människors vardag som konkret kunskap om praktiska åtgärder för att vårda och utveckla.
www.conservation.gu.se
 

Sven Lovén centrum för marina vetenskaper

Tjärnö vid Kosterfjorden utanför Strömstad och Kristineberg i Fiskebäckskil vid Gullmarsfjorden.
Sven Lovén centrum för marina vetenskaper erbjuder Sveriges största stationer för marin forskning och utbildning. Stationerna vid Kristineberg och Tjärnö är två av Europas modernaste marina forskningslaboratorier, med unika möjligheter att utföra avancerat experimentellt arbete. Lovéncentret samlar en rad forskningsinriktningar och forskargrupper från både Göteborgs universitet och Kungliga Vetenskapsakademien. Lovéncentret är också öppet för gästforskar- och kursverksamhet året om.
loven.gu.se

Steneby

Steneby är samlingsnamnet på utbildnings- och kulturverksamheten i Dals Långed.
På HDK - Högskolan för design och konsthantverk vid Steneby, Göteborgs universitet, bedrivs konstnärliga utbildningar på kandidat- och masternivå. Utbildningarna fokuserar huvudsakligen på materialområdena trä, metall och textil.
Steneby Konsthall har ett varierat utställningsprogram med studenternas examensutställning som en av höjdpunkterna. I anslutning till konsthallen finns Galleri Steneby, där man kan köpa produkter skapade av tidigare Stenebystudenter.
steneby.se/konsthall
Inom Stiftelsen Stenebyskolan finns ett- och tvååriga högskoleförberedande och yrkesförberedande utbildningar.
www.steneby.se

HDKs julmarknad

I början av december varje år har studenterna vid Högskolan för design och konsthantverk sin årliga julmarknad. Den brukar vara väldigt välbesökt. Studenterna inom design, textil, smycke- och keramikkonst säljer sina unika, handgjorda produkter och skolans café är öppet.
Gå in på HDKs webbplats i början av december för mer information om julmarknaden eller om utställningar och öppna föreläsningar som pågår under hela året.
www.hdk.gu.se

Vetenskapsfestivalen

Sveriges största kunskapsfest anordnas i Göteborg. Varje år skapas en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Med 70 000 besök årligen är festivalen ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Tema 2017 är Tillit.

  • Skolprogrammet för praktiska erfarenheter, fördjupning, tips och idéer att ta med tillbaka till klassrummet.
  • Det öppna programmet erbjuder gratis fortbildning och en mötesplats för bland annat lärare, forskare och allmänhet.
  • Fackdagarna är specialseminarier för lärare, tillsammans med forskare, politiker, media, näringsliv.

Huvudmän för Vetenskapsfestivalen är Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborg & co, Riksbankens jubileumsfond, Vetenskapsrådet och Vinnova.
vetenskapsfestivalen.se

Sahlgrenska Science Park

Sahlgrenska Science Park hjälper idégivare och nya företag inom life science att få den bästa möjliga starten på sin verksamhet. De bidrar till att nya företag växer fram och skapar rätt förutsättningar för att etablerade företag ska kunna utvecklas och växa snabbare. De erbjuder professionell hjälp att utveckla idéer, med tillgång till expertkunskap och lång erfarenhet av affärsutveckling, samt ett stort nätverk inom näringslivet och life science-området. Sahlgrenska Science Park arbetar på uppdrag av Business Region Göteborg, Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet och Chalmers.
www.sahlgrenskasciencepark.se

Lindholmen Science Park

Lindholmen erbjuder näringsliv, högskola och samhälle en internationell utvecklingsmiljö och tillgång till ett värdefullt nätverk. Det har resulterat i framgångsrika samarbeten och innovationer. Här finns en internationell mötesplats för ny teknik, en världsledande arena för forskning, innovation och utbildning inom bland annat mobilt internet, intelligenta fordon och transportsystem, modern media och design.
www.lindholmen.se

Nordens Ark

Nordens Ark är en privat, ideell stiftelse som arbetar för att rädda och bevara hotade djurarter. I anläggningen vid Åby säteri i norra Bohuslän finns det cirka 80 arter och raser och de flesta kommer från ett klimat som liknar vårt nordiska. Verksamheten sker till stor del i fält, både i Sverige och utomlands. Göteborgs universitet är vetenskaplig samarbetspartner med Nordens Ark. Här förläggs delar av vissa universitetsutbildningar.
www.nordensark.se

GU Ventures

Sedan 1995 har GU Ventures (tidigare GU Holding) tillhandahållit start- och utvecklingskapital samt affärskompetens till projekt och företag sprungna ur Göteborgs universitet. Affärsidén är att finansiera, starta upp, utveckla och avyttra tillgångar och företag baserade på forskningsresultat och kompetens med kommersiell potential från Göteborgs universitet.
ventures.gu.se

Läs mer om nyttiggörande av forskning i tidningen
Forskare & Företag

Alumnträffar

Har du läst på Göteborgs universitet? Då är du alumn och välkommen till vårt nätverk. Dina erfarenheter från yrkeslivet och universitetet är viktiga. Därför vill vi behålla kontakten med dig. Under studietiden knyts viktiga kontakter med kurskamrater och lärare. Ett sätt att behålla och utvidga dina nätverk är att du anmäler dig till Göteborgs universitets alumnnätverk.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-12-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?