Till sidans topp

Sidansvarig: Karin Lidberg
Sidan uppdaterades: 2019-05-23 10:36

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Vanliga frågor och svar - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Här kan du hitta svar på vanliga frågor

Vi har sammanställt en lista med de frågor som vi ofta får när det gäller samverkan mellan arbetsgivare och studenter - främst i form av examensarbete eller uppsatsförslag. Hittar du inte svaret på dina frågor skicka e-post genom kontaktformuläret.

Vad innebär de olika kategorierna av samarbeten på annonsportalen?

  • Examensarbete/uppsats: I de flesta utbildningar ingår ett självständigt arbete som utförs av en eller två studenter i slutet av utbildningen, normalt under 10 eller 20 veckor. Examensarbeten och uppsatser är lämpliga för att genomföra större kartläggningar, utredningar och djupare analyser.
  • Forskningsuppdrag: Är kortare uppdrag där studenter arbetar inom forskningsprojekt.
  • Praktik: I flera utbildningar ingår längre eller kortare praktik.
  • Kvalificerade jobb: Är arbete som kräver en högskoleutbildning.
  • Extrajobb: Är jobb man gör vid sidan av under terminen eller under sommaren.

Vad förväntas jag och mitt företag/organisation bidra vid studentsamarbete vad gäller examensarbete och uppsats?

Ditt företag eller din organisation utser en kontaktperson som kan avsätta tid för att introducera studenten och fungera som bollplank under arbetsprocessen. Grundläggande är att en kontinuerlig dialog förs mellan kontaktpersonen, studenten och handledaren vid universitetet.
Beroende på vilken typ av samarbete det gäller kan studenten under en period behöva tillgång till en arbetsplats på företaget. Det vanligaste är att företaget står för utgifter som är kopplade till uppdraget. Det kan exempelvis handla om resor som krävs för att studenten ska besöka företaget eller tryckkostnader och porto för utskick av enkäter.

Kan jag själv plocka bort ett publicerad annons portalen?

Nej, du kan inte plocka bort ett publicerat förslag. Om ditt uppdrag har påbörjats eller blivit inaktuellt före det datum du angav vid annonseringen - meddela oss så att listan med uppdrag hålls aktuell. Kontakta oss via e-post i kontaktformuläret till höger. Det gäller också om du vill återaktivera annonsen.

Vem bestämmer vad som ska undersökas och med vilka metoder i ett examensarbete/uppsats?

I dialog med studenten och hens handledare inom universitetet kommer ni överens om en lösningen för just ert samarbete. Arbetet som studenten genomför måste uppfylla utbildningens krav på vetenskapliga frågeställningar, teori- och metodanvändning. Kontakta annonsportalen genom kontaktformuläret, om du har frågor kring ett eventuellt förslag på examensarbete eller uppsats.

Vilka typer av samarbeten är intressanta för studenter?

Generellt kan vi säga att studenter vill ha intressanta och engagerande uppdrag som ligger nära deras utbildningsområde och som kan fungera som ett prov på deras samlade kompetens. Studenter efterfrågar ofta projekt och uppdrag ute i arbetslivet där de får testa sina kunskaper under utbildningstiden men också få känna att man bidrar till företagets eller organisationens utveckling.

Hur formulerar jag ett förslag till examensarbete/uppsats?

Det är väldigt viktigt att skriva en intresseväckande rubrik som tydligt säger något om kärnan i uppdraget. Det kan också vara bra att kort berätta om ditt företag/organisation. Ge en kort beskrivning av vad ni vill att studenten utvecklar eller undersöker. Vad är ”problemet”? Här är det viktigt att inte vara alltför detaljstyrd utan lämna öppet för en dialog med studenten om vad det är som ska göras. Det är viktigt att uppdragen inte är rena konsultuppdrag utan att det finns en vetenskaplig utmaning i uppdraget så att det passar in i studentens utbildning.

Kostar det något att samarbeta med studenter?

Att samarbeta med studenter under deras utbildning är kostnadsfritt. Studenter har inte rätt att kräva ersättning för att de genomför uppdrag som ingår i utbildningen. Det är dock vanligt att uppdragsgivaren står för administrativa utgifter som exempelvis porto, utskrifter eller resor. Företaget kan även erbjuda viss ekonomisk belöning för t ex examensarbeten och praktikperioder. Det är studentens ansvar att formen för eventuell ersättning inte leder till problem med CSN, A-kassa eller Försäkringskassa.

Hur får jag del av resultatet?

Redan i början av ert samarbete bör du komma överens med studenten i vilken form du ska få resultatet presenterat för dig. Det kan t ex vara i form av ett exemplar av den färdiga uppsatsen, en muntlig presentation på arbetsplatsen eller en demonstration om det handlar om en produkt. Att sekretessbelägga studentuppsatser är i princip inte möjligt, de är offentliga handlingar och publiceras elektroniskt.

Kontaktinformation

Annonsportalen

Box 100, SE 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Erik Dahlbergsgatan 11B, vån 5

Sidansvarig: Karin Lidberg|Sidan uppdaterades: 2019-05-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?