Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2017-09-07 14:34

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Masterkompetens - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterkompetens

Varje år utexamineras ett stort antal studenter med masterexamen. Det innebär en guldgruva av personer med en kompetens utöver det vanliga, som bara väntar på att få praktisera sina kunskaper i en organisation.

Hitta stjärnorna!

Via vårt alumnnätverk kan du nå många av våra alumner med en masterexamen från Göteborgs universitet. Välkommen att kontakta vår Alumnverksamhet. Du kan också annonsera efter rätt kompetens i Annonsportalen.

Frågor och svar om masterkompetens

 • Vad är skillnaden mellan en master- och en magisterexamen?

  En magisterexamen består av 60 hp (ett års heltidsstudier) på avancerad nivå, medan en masterutbildning är två år på avancerad nivå. Båda föregås av tre års studier på grundnivå.

  Det självständiga arbetet, examensarbetet, löper på masternivå över en hel termin motsvarande 30 hp, medan arbetet på magisternivå omfattar 15 hp. Masternivån ger alltså större möjlighet till fördjupning och specialisering inom området. Det utökade examensarbetet erbjuder också en större möjlighet att knyta examensarbetet till forskningsprojekt vid universitetet. Masterutbildningarna är ofta internationella, vilket innebär föreläsningar och litteratur på engelska.

 • Vilken nytta kan en organisation ha av en person med masterutbildning?

  Av en person med masterkompetens kan en arbetsgivare förvänta sig en hög kunskapsnivå, en person med stor drivkraft och kapacitet som snabbt kan komma in i sina arbetsuppgifter och bidra till organisationens mål.

  Efter att ha studerat på masternivå har man också ofta studerat i en internationell kontext; upparbetat ett internationellt nätverk, skrivit sitt examensarbete på engelska, kanske haft kontakt med internationella forskningsprojekt – något som är en fördel både inom nationella och internationella organisationer.

 • Vad är det för skillnad på en ettårig master och en tvåårig?

  På Göteborgs universitet erbjuder vi både ettåriga och tvååriga masterutbildningar. Ettåriga masterutbildningar översätts dock på engelska till ”Degree of Master”, ibland med tillägget ”60 credits”.

 • Hur är en master upplagd? Och är den väldigt teoretisk?

  Det går inte att generellt sett säga att en masterutbildning är mer teoretisk än andra nivåer. Det beror på vad utbildningen ska syfta till, vissa masterutbildningar är mer akademiska, medan andra är mer yrkesinriktade.

 • Finns masterutbildning inom alla områden?

  Göteborgs universitet erbjuder för närvarande cirka 70 olika masterprogram och även fristående kurser på avancerad nivå. Vilket innebär att de allra flesta arbetsgivare borde kunna hitta personer med en masterutbildning som matchar just deras organisation.

 • Jag har sett många olika masterbegrepp på engelska - vad är det som gäller?

  Den svenska tvååriga mastern på 120 hp benämns ”Degree of Master (120 credits)” på engelska. Detta för att skilja den från magisterexamen, som översätts till ”Degree of Master (60 credits)”. Det är med andra ord lätt att det blir en sammanblandning av dessa två nivåer vid engelska översättningar om man inte har med informationen om antalet poäng.

  Även andra olika svenska examina har "master" med i namnet när man översätter dem till engelska, till exempel heter civilingenjörsexamen "Master of Science in Engineering", vilket egentligen innebär en yrkesexamen och inte en masterutbildning i strikt mening. Det finns flera andra exempel på benämningar som skiljer sig åt i Europa.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-09-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?