Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2017-03-28 12:35

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Frågor och svar - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Frågor och svar om kompetensutveckling

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna kring kompetensutveckling. Om du inte hittar svaret här så kontakta:

Karin Åström
Tel: 031-786 3091
karin.astrom@gu.se

 • Behöver man ha läst på högskola tidigare för att få gå en uppdragsutbildning?

  Generellt behöver man inte ha läst på högskola tidigare. Men i enstaka kurser kan det behövas förkunskaper som man tillägnat sig genom tidigare högskole- eller universitetsstudier.

 • Får alla deltagare poäng för genomförd utbildning?

  Ja. Alla som har fullföljt en poänggivande utbildning och blivit examinerad har rätt till de poäng som utbildningen omfattar. Det gäller oavsett om deltagaren har högskolebehörighet eller ej. Däremot är inte alla skräddarsydda utbildningar poänggivande.

 • Hur går det till att köpa en utbildning?

  Vanligtvis kontaktar arbetsgivaren någon av universitetets kontaktpersoner. Tillsammans går vi i genom önskemålen och skräddarsyr en utbildning.

 • Hur prissätts en uppdragsutbildning?

  För att kunna beräkna priset på en uppdragsutbildning använder Göteborgs universitet principen om full kostnadstäckning.

 • Kan utbildningen ge akademiska poäng?

  Om utbildningen är poänggivande och om man genomför och klarar av examination kan man få högskolepoäng. Det gäller oavsett om deltagaren har högskolebehörighet eller ej. Deltagare som inte tidigare har behörighet till högskolan kan tillgodoräkna sig utbildningen som grundläggande behörighet.

 • Sker all utbildning på högskolan?

  Uppdragsgivaren har möjlighet att påverka var uppdragsutbildningen ska genomföras. Det kan vara i universitetets lokaler eller i företagets egna. Det går också att välja om utbildningarna ska bedrivas i form av seminarier, workshops eller föreläsningar och om dessa ska ske via lärcentrum eller internet.

 • Sker utbildningen på dagtid eller kvällstid?

  Uppdragsgivaren och högskolan kommer överens om när utbildningen ska ske. Det kan vara förmiddag, eftermiddag, med eller utan lunch, sen eftermiddag eller tidig kväll.

 • Vad menas med studieveckor?

  Begreppet studieveckor används i vissa sammanhang. En studievecka kan översättas som heltidsstudier under en vecka, det vill säga 1,5 poäng.

 • Vad är gamla och nya poäng?

  Sedan 1 juli 2007 har en anpassning på europanivå skett för att man lättare ska kunna jämföra utbildningar från olika länder, den så kallade Bolognaanpassningen. En veckas heltidsstudier omfattar numera 1,5 högskolepoäng. Tidigare räknades en veckas heltidsstudier som ett poäng. En vanlig omfattning på kurser är numera 7,5 högskolepoäng (hp) vilket motsvarar en "äldre" 5-poängs kurs.

 • Vad är skillnader och likheter mellan en uppdragsutbildning och en vanlig högskoleutbildning?

  I en del kurser är det samma sak och precis samma innehåll. Som deltagare i en uppdragsutbildning kan man ibland läsa tillsammans med ordinarie studenter, det vill säga med de som sökt och antagits till en högskoleutbildning. Andra uppdragsutbildningar kan vara skräddarsydda för deltagarna, enligt arbetsgivarens önskemål om innehåll i kursen.

  Vi har lika höga krav kvalitetsmässigt på en poänggivande uppdragsutbildning som på en ordinarie utbildning.

 • Vad är uppdragsutbildning?

  Uppdragsutbildning anordnas mot avgift och ska knyta an till den utbildning som universitetet har examensrätt för.

 • Vem kan köpa uppdragsutbildning?

  Uppdragsgivaren måste vara en juridisk person. Utbildningen kan ges till företag, organisationer och myndigheter, det är uppdragsgivaren som utser deltagarna. Du kan alltså inte beställa uppdragsutbildningar som privatperson. Vill du vidareutbilda dig som privatperson hänvisar vi till vårt ordinarie utbud: Kurser vid Göteborgs universitet.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?