Till sidans topp

Sidansvarig: Annika Wall
Sidan uppdaterades: 2019-11-14 11:46

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Utlysning av medel för projekt inom ULF-avtal - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utlysning av medel för projekt inom ULF - Steg 1

Nu kan du som lärare, förskollärare eller forskare söka pengar för praktiknära forskning i skolan inom ULF-avtalen. I första ansökningsomgången Steg 1 ska du senast 7 november 2019 ha lämnat in en forskningsidé eller forskningsskiss till Göteborgs universitet. Ansökan öppnar 24 oktober.

Enligt skollagen ska skolan vila på vetenskaplig grund. Nu finns möjlighet för både akademi och skolverksamhet att söka projektmedel för att tillsammans bedriva praktiknära forskning av hög kvalitet som ska leda till stärkt lärarutbildning och till praktikutveckling.

Steg 1

Den 24 oktober öppnar Steg 1 i den andra utlysningen av projektmedel för genomförande av ULF-projekt (Utveckling, Lärande, Forskning). Steg 1 innebär ansökan i form av en forskningsskiss (se mer information nedan).

De forskningsskisser som går vidare från Steg 1 erbjuds skicka in en ansökan till Steg 2. De sökande vars ansökningar godkänts i Steg 2 kan beviljas medel i upp till 1 mnkr för ett tvåårigt projekt. Söker du för kortare projekt/period minskar beloppet proportionellt. Planerad projektstart kan ske tidigast i augusti 2020.

Utlysningen sker inom ramen för den överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning som Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen har ingått. Försöksverksamheten pågår under perioden 2017 – 2021 och är en del av ett nationellt regeringsuppdrag.

Vad är en forskningsskiss?

En forskningsskiss kan skickas in av verksamma inom förskola/skola eller akademi. I skissen på max 2 A4-sidor skall projektidén beskrivas kortfattat. Det skall framgå hur forskningsprojektet kan bidra till ökad kunskap och användbarhet inom förskola och skola. Beskriv även plan för upplägg och genomförande.

I skissen är forskningsfrågan i centrum. Syftet med den praktiknära forskningen behöver framgå. Varför är det viktigt att just denna praktiknära forskning görs? I första hand avgör bedömningskommittén att frågan är väsentlig för både praktiken och för vetenskapen.
Bedömningskommittén bedömer om skissen har potential att utvecklas till en konkurrenskraftig ansökan i Steg 2.

Information om nytt kriterium

Nytt för den andra ULF-utlysningen är att även kriteriet likvärdighet kommer att tas med i bedömningen av forskningsprojekten.

Mer information om kriterier finns i PDF:en nedan, "Bilaga 3 Modell för samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen: processer för ansökan, bedömning och beslut avseende medel för genomförande av ULF-projekt, version 2.”

Bilaga 3

Detaljerad beskrivning i Steg 2

En mer detaljerad beskrivning med arbetsplan och budget kommer att efterfrågas först i Steg 2. I Steg 2 ska huvudsökande vara disputerad, och saknas en sådan försöker ULF förmedla kontakt mellan verksamhet och akademi.

I Steg 2 kommer bedömningskommitténatt ha samtliga kriterier i åtanke. Viktiga aspekter i kriterierna är samverkan, praktisk användbarhet i förskole- och skolverksamheten, vetenskaplig relevans och kvalitet, spridning, samt att frågan har relevans för förskolans och skolans likvärdighet och kompensatoriska uppdrag.

Vem kan söka?

Du är behörig att lämna in en forskningsskiss om:

  • du är tillsvidareanställd som lärare/förskollärare i Göteborgsregionen
  • du är tillsvidareanställd som rektor/annan chef hos skolhuvudman i Göteborgsregionen
  • du är tillsvidareanställd som lärare eller forskare vid Göteborgs universitet
  • din huvudman har ingått ULF-avtal


Här finns lista på skolhuvudmän som ingått ULF-avtal.

Fakta

Typ av bidrag: Projekt

Bidragstid: 12, 18 eller 24 månader

Bidragsbelopp: Upp till 1 mnkr för ett 2-årigt projekt

Planerad projektstart: tidigast augusti 2020

Preliminär tidsplan för utlysningen

Steg 1 öppnar: 24 oktober
Steg 1 stänger: 7 november kl. 24.00
Steg 1 beslut planerat till: 18 december

Steg 2 öppnar: 20 december
Steg 2 stänger: 23 februari
Steg 2 beslut planerat till: 17 april

Kontakt

För mer information angående utlysningen, vänligen kontakta projektledare Magdalena Taube.

 

 

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2019-11-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?