Till sidans topp

Sidansvarig: Annika Wall
Sidan uppdaterades: 2018-10-12 10:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Om ULF-avtal - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om ULF-avtal - försöksverksamhet kring praktiknära skolforskning

För att bidra till en stärkt vetenskaplig grund i lärar- och förskollärarutbildningarna och i skolväsendet har Göteborgs universitet, tillsammans med universiteten i Karlstad, Uppsala och Umeå, fått ett regeringsuppdrag att under perioden 2017 – 2021 bedriva en försöksverksamhet kring praktiknära forskning. Försöksverksamheten har fått namnet ULF-avtal: Utveckling, Lärande, Forskning.

Syftet med ULF-avtalen är att utveckla och pröva olika modeller för långsiktig samverkan mellan universitet, högskolor och huvudmän inom skolväsendet. Med praktiknära forskning avses sådan forskning som tar sin utgångspunkt i skolans egna behov av ny kunskap och bidrar till att utveckla undervisningen i skolväsendet samt öka elevers måluppfyllelse.

Försöksverksamheten i ULF-avtalen syftar till att skapa långsiktigt hållbara samverkansmodeller som vilar på tre ben: forskning, skolverksamhet och lärarutbildning. Den planerade försöksverksamheten ska därför genomföras i samverkan med skolhuvudmännen.

Det är det så kallade ALF-avtalet inom hälso- och sjukvården som fungerat som förebild för verksamheten. ALF-avtalet ger läkare möjlighet att kombinera sitt kliniska arbete med forskning och läkarstudenter möjlighet att göra sin praktik i de miljöer där klinisk forskning bedrivs.

Överenskommelse med Göteborgsregionen

Samverkan mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen (GR) organiseras i en gemensam avsiktsförklaring i form av ULF-avtal. Göteborgs universitetet och Göteborgsregionen har nu kommit överens om hur arbetet kring ULF-avtalet ska se ut under perioden 1 juli 2018 - 31 december 2020. Överenskommelsen reglerar bland annat kommande utlysningar av forskningsmedel.

Mer information om överenskommelsen med GR:

”Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen”

Bilagor till ”Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen”

Flera former för samverkan

Exempel på former för samverkan kan vara avtal om kombinerade anställningar för lärare med forskarkompetens, utrymme i tjänster för förskollärare och lärare att delta i forskningsprojekt och gemensamma forum för forskare, förskollärare/lärare och skolledare där forsknings- och utvecklingsbehov kan identifieras och läggas till grund för gemensamma projekt.

Målsättningen är att de modeller för samverkan som prövas i försöksverksamheten ska dokumenteras och utvärderas och att kunskaper om fungerade samverkansformer ska kunna spridas till andra lärosäten och skolhuvudmän.

Mer information om regeringsuppdraget

Regeringen har information om bakgrunden till uppdraget på sin webbplats.

Det finns också en nationell webbplats för ULF-avtal med information från andra medverkande lärosäten.

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2018-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?