Sidansvarig: Annika Wall
Sidan uppdaterades: 2018-12-21 11:34

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Kvinnor ökar i vikt när kraven på jobbet är höga - Göteborgs universitet Till startsida

OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Kvinnor ökar i vikt när kraven på jobbet är höga

Nyhet: 2019-01-22

Höga krav på jobbet tycks vara en grogrund för viktuppgång hos kvinnor, oavsett om de har akademisk utbildning eller inte. Det framgår av en studie på drygt 3 800 svenskar.

– Det vi kunde se var att höga krav på jobbet spelade roll för kvinnornas viktuppgång, medan det för männen inte fanns någon association mellan höga krav och viktuppgång, säger Sofia Klingberg, forskare inom samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och förstaförfattare bakom studien.

Till grund för artikeln, publicerad i tidskriften International Archives of Occupational and Environmental Health, finns den svenska populationsbaserade studien Västerbotten Intervention Program från vilken 3 872 personer inkluderades.

Kvinnorna och männen i studien har under 20 års tid undersökts vid tre tillfällen med avseende på bland annat kroppsvikt och krav och kontroll i arbetet. De har följts från antingen 30 till 50 års ålder, eller från 40 till 60.

Skillnad på krav och kontroll

För att skatta kravnivå på jobbet har personerna fått svara på frågor om arbetstempo, psykiska påfrestningar, om det finns tillräckligt med tid för arbetsuppgifterna och hur ofta kraven som ställs är motstridiga.

Frågorna om kontroll i arbetet handlar bland annat om hur ofta man lär sig något nytt, om jobbet kräver fantasi, hög kompetens, om man själv kan välja vad som ska göras, och hur det ska göras.

Resultaten visar att det var vanligare att personer med låg kontroll i jobbet ökade rejält i vikt, definierat som tio procents viktökning eller mer, under studiens gång. Detta gällde både kvinnor och män.

Hög utbildning skyddar inte

Däremot spelade långvarig exponering för höga krav enbart roll för kvinnor. Drygt hälften av kvinnorna som varit exponerade för höga krav hade en stor viktuppgång över 20 år, och deras viktuppgång var ungefär 20 procent högre jämfört med kvinnor med låga krav på arbetet.

– När det gällde kravnivån i arbetet var det bara kvinnorna som påverkades. Vi har inte undersökt de underliggande orsakerna men man kan tänka sig att det handlar om en kombination av krav på jobbet och att kvinnor oftare tar större ansvar för hemmet, vilket kan göra det svårt att hinna träna och leva hälsosamt, säger Sofia Klingberg.

Akademisk utbildning eller ej förklarar inte sambanden i studien. Inte heller kostkvalitet eller andra livsstilsfaktorer. Uppgifterna om kostintag kommer dock från deltagarna själva, med viss risk för felrapportering.

Samtidigt är studien relevant ur folkhälsoperspektiv med tanke på problemen kring arbetsrelaterad stress. Genom att identifiera grupper som är känsliga för stress och arbeta för att minska den arbetsrelaterade stressen skulle man sannolikt kunna reducera inte bara viktuppgång utan även insjuknande i bland annat hjärtkärlsjukdom och diabetes, menar forskarna.

Artikeln är ett resultat av ett samarbete mellan flera forskare vid institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, och forskare vid Umeå universitet.

Höga krav på jobbet eller inte? Hög eller låg kontrollnivå? Länk till självtest med frågor från forskningsstudien

Titel: Occupational stress is associated with major long-term weight gain in a Swedish population-based cohort

Kontakt: Sofia Klingberg

Bilder: Genrebild från arbetsplats (foto: iStock) och porträttbildl på Sofia Klingberg (foto: Malin Arnesson)