Till sidans topp

Sidansvarig: Annika Wall
Sidan uppdaterades: 2018-12-21 11:34

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Delegation med rektor till USA - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Delegation med rektor till USA

Nyhet: 2019-01-31

En delegation på 13 personer med rektor i spetsen åker till USA under sportlovet. Tanken är att stärka banden med USA och att besöka Göteborgs universitets två nya partneruniversitet i östra USA.

Som förra gången, oktober 2017, går resan även denna gång till svenska ambassaden i Washington, där fem svenska universitet ska visa upp sig som ett samlat team: Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå. Tre dagar, från den 12–14 februari, tillbringas på ambassaden med rundabordssamtal, universitetsdag (som GU koordinerar), mottagningar och ett alumnevenemang där bland andra Carina Bergfeldt (USA korrespondent på SVT och alumn från Göteborgs universitet) talar.

– Syftet är att tillsammans med de övriga stora lärosätena att presentera svensk forskning för en amerikansk publik och visa på att vi är stark utbildnings- och forskningsnation. Sverige är visserligen ett väldigt litet land, men tillsammans företräder vi 200 000 studenter och 30 000 anställda, så jag tror att vi är en ganska stor spelare, säger Hans Abelius som är enhetschef på International Centre.

Fem rektorer för respektive universitet reser med och GU:s delegation företräds bland annat av fyra dekaner, två vicedekaner och studentrepresentant.

– Det är spännande att de svenska lärosätena jobbar mer intensivt för att göra ett större avtryck i den internationella kontexten. Mellan de svenska lärosäten är det ingen konkurrens utan vi samarbetar tillsammans för att bli starkare.

Enligt rektor Eva Wiberg handlar det först och främst om att fördjupa samarbetet med lärosäten som GU nu har avtal med: University of South Carolina och The University of North Carolina at Chapel Hill (USA:s första offentligt finansierade lärosäte). Båda universiteten är högt rankade på Shanghai-listan.
– Det gör vi genom att universitetsledningar träffas men av största värde är att medföljande fakulteter får möjlighet att träffa sin motsvarighet och diskutera konkreta samarbeten. Det handlar om att visa upp vår forskning och att skapa möjliga utbyten av studenter och lärare, säger Eva Wiberg.

GU:s delegation på 13 personer är något större än de andra lärosätenas. 
– Det är en ganska stor satsning från vår sida. Det är viktigt att vi agerar tillsammans som ett lärosäte, annars är det svårt att göra avtryck i den amerikanska kontexten, säger Hans Abelius som särskilt ser fram emot besöken på de nya partneruniversiteten.
– Vi ska bygga vidare på de kontakter som redan har tagits. Förutom ett aktivt studentutbyte hoppas vi förstås kunna bygga upp starka forskningskontakter.

Eva Wiberg framhåller värdet av att svenska lärosäten satsar tillsammans.
– Det gemensamma projektet med de andra svenska universiteten handlar också om att ta stöd av svenska ambassaden i Washington som en slags promotor för svensk högre utbildning.

 

AV: Allan Eriksson

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2018-12-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?