Sidansvarig: Annika Wall

Årets Nobelpristagare i kemi föreläser - Göteborgs universitet Till startsida

Årets Nobelpristagare i kemi föreläser

Nyhet: 2018-11-28

Göteborgs universitet och Chalmers hälsar medarbetare, studenter och allmänheten välkomna till Nobelpristagaren Frances Arnolds föreläsning den 14 december i Chalmers lokaler.

Frances Hamilton Arnold är en amerikansk biokemist och ingenjör. Hon tilldelas Nobelpriset i kemi 2018 för "riktad evolution av enzymer".

Föreläsningen sker i samband med Nobel Week Dialogue, en vetenskapskonferens som äger rum årligen under Nobelveckan.

Föreläsningen, med titeln Innovation by Evolution: Bringing New Chemistry to Life, sker på engelska och anmälan är obligatorisk.

Frances Arnold har bland annat tagit fram enzymer för att framställa biobränslen. Enzymerna har fått bryta ner cellulosa i gräs, träflis och jordbruksavfall för att bli biobränsle.

I en intervju i Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1 berättar hon att enzymer kan lära sig utföra helt nya kemiska processer med metoden riktad evolution.

- Enzymerna förbättras hela tiden. Jag hoppas att oljepriserna stiger igen. Jag har sett cyklerna flera gånger i min karriär med höjda och sänkta oljepriser. Förnyelsebara bränslen kan lätt konkurrera ut fossila bränslen och jag hoppas att det ska hända, säger Frances Arnold.

Sedan år 2000 har Frances Arnold en professorstjänst i kemiteknik, bioteknik och biokemi vid California Institute of Technology, Caltech.

Genom att formge enzymer har hon gjort stora insatser i utvecklingen av läkemedel, och inom kemi i stort. Hon har utvecklat metoder för att framkalla mutationer hos de gener som kodar för respektive enzym. Med hennes metod går det att välja ut varianter av enzym som har en önskad egenskap.

Frances Arnolds forskning handlar om riktad evolution. Med hennes metod går det att åstadkomma en högeffektiv isolering av enzymvarianter. Lämpliga användningsområden förutom utveckling av biobränslen är syntetisering av nya läkemedel.

“I’m bouncing off the walls but I’m trying to pretend to sound calm and collected”
Så uttryckte sig Frances Arnold när hon intervjuades alldeles strax efter hon fått besked om att hon fått årets Nobelpris i kemi. Intervjuaren är Adam Smith, Chief Scientific Officer hos Nobel Media.
Lyssna på eller läs hela intervjun här.

Frances Arnold är den femte kvinnan som vunnit Nobelpriset i kemi och bara en av de 17 kvinnor som vunnit Nobelpriset inom naturvetenskap, vilket inkluderar fysiologi eller medicin, kemi och fysik. Sedan första Nobelpriset delades ut 1901 har 844 män fått priset och 49 kvinnor, varav 14 i litteratur.

Föreläsningens titel: “Innovation by Evolution: Bringing New Chemistry to Life”
Tid: Fredagen den 14 december, klockan 14.00-16.00
Plats: Lokal Runan, Chalmersplatsen 1, Chalmers