Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-05-23 10:48

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Integrerade institutioner - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Integrerade institutioner

Att ha en institution som är integrerad mellan två lärosäten ger synergieffekter, stor forskningsbredd och ökad kritisk massa.

Institutioner integrerade mellan Chalmers och Göteborgs universitet

Göteborgs universitet och Chalmers har två gemensamma – integrerade – institutioner, vilket innebär att de bedriver forskning och utbildning på båda lärosätena.

Idén med integrerade institutioner föddes redan på 60-talet, efter ett lyckat samgående mellan Chalmers och Göteborgs universitet inom matematikområdet. När IT dök upp som eget forsknings- och utbildningsområde kändes det naturligt att fortsätta på samma spår och idag är Data- och informationsteknik en integrerad institution.

Göteborgs universitets och Chalmers integrerade institutioner:

Samlästa kurser

På utbildningssidan innebär integreringen att studenter på Chalmers och Göteborgs universitet samläser kurser. Att samläsa en kurs innebär att studenter från båda lärosätena sitter på samma föreläsningar och att de skriver tentamina och ofta även examensarbeten tillsammans. De lärare från institutionen som undervisar på kursen är antingen anställda på Chalmerssidan eller på universitetssidan. Det vill säga lärare från Göteborgs universitet undervisar Chalmersstudenter och vice versa.

Systemet ger en viss ökad administration, men den stora fördelen med samlästa kurser är att de ger ett betydligt större utbud för studenterna på de båda lärosätena att ta del av. Eftersom studentunderlaget blir avsevärt större, får institutionerna också råd att ge ett stort antal kurser.

Integrerade forskargrupper

På forskningssidan har de två institutionerna både forskargrupper som är rena Chalmers- eller universitetsgrupperingar, men även ett antal forskargrupper med forskare fördelade på båda lärosätena. Forskningspublikationerna behöver därför redovisas både i Chalmers och i universitetets publikationsdatabaser.

Att två lärosäten kan samarbeta så här tätt ger synergieffekter, korsbefruktning och också ökad kritisk massa. I de forskningsansökningar som skrivs, ingår ofta forskare från båda lärosätena i en gemensam ansökan. Det går bra för de två integrerade institutionerna, som genom sin bredd också har lyckats attrahera en stor andel internationella forskare.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-05-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?