Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-08-19 15:08

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Göteborg blir riksidrottsuniversitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning, utbildning och elitidrott

För att stärka kopplingarna mellan vetenskap och idrott har Chalmers och Göteborgs universitet blivit riksidrottsuniversitet. Satsningen ger elitidrottare möjlighet att kombinera idrott med högre studier. Dessutom medför samarbetet praktiknära forskning och akademisk tränarutbildning. Målen är bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar, bättre stöd till aktiva, och, förhoppningsvis, fler svenska medaljer i internationella mästerskap.

Riksidrottsförbundets system med riksidrottsgymnasier och nationella idrottsutbildningar har utökats med riksidrottsuniversitet. Göteborgs universitet och Chalmers har redan idag flera studenter som tränar och tävlar på elitnivå. Elitidrottande studenter antas på lika villkor som övriga studenter, och för att de ska kunna fortsätta med sin idrottssatsning underlättar universiteten för dem genom flexibla och anpassade studier.

Två lärosäten som bidrar till flera dimensioner

– Göteborgs universitet och Chalmers är mycket starka spelare inom både utbildning och forskning, säger Peter Mattsson, idrottschef på Svenska Riksidrottsförbundet. Vi är väldigt glada över att man vill använda sin kompetens för att ytterligare stärka idrotten, genom att både ledare och aktiva får fantastiska möjligheter till ytterligare förkovran.

Chalmers driver sedan 2011 flera projekt för forskning inom sportteknologi. Forskningen har kommit längst inom simning, segling och hästsport, men även friidrott och innebandy ingår.

– Nu tar vi nästa steg inom samarbetet med idrotten, säger Maria Knutson Wedel, tidigare vicerektor för utbildning på Chalmers. Förutom att underlätta för elitsatsande studenter att genomföra sina studier fortsätter vi utveckla sportteknologiforskningen och möjliggöra för studenter att delta i projekt i samband med det.

Vid Göteborgs universitet har utbildning och forskning inom idrottens område bedrivits sedan lång tid tillbaka. Men nu går universitetet vidare med ökad samverkan med idrottsrörelsen. Möjligheterna för praktiknära idrottsforskning ökar och universitetet får nu mycket goda möjligheter till testverksamhet och uppföljning av elitidrottare. Detta område väcker redan intresse, och intresserade idrottsförbund uppmuntras att ta direktkontakt med de båda lärosätena.

– Universitetets utbildnings- och forskningsverksamhet får i och med den här satsningen en ny dimension, säger Mette Sandoff, vicerektor med ansvar för utbildning på Göteborgs universitet. Att få dra fördel av Göteborgs universitets och Chalmers samlade kunskap på området, att få samarbeta med idrottsrörelsen och att gemensamt få uppmärksamma Göteborg som stad när det gäller idrott och akademi är mycket positivt.

Startade hösten 2015

De första studenterna startade hösten 2015, vilket blir till fördel för de studenter vid Göteborgs universitet och Chalmers som redan tränar och tävlar på elitnivå. Såväl universiteten som studenterna vinner på ett mer samordnat stöd för att underlätta för studenternas idrottskarriär. Studenter kan exempelvis söka stipendier från Riksidrottsförbundet för att underlätta sina studier.

Riksidrottsuniversiteten har utvecklats av Riksidrottsförbundet i samverkan med specialidrottsförbund, lärosäten, Sveriges Olympiska Kommitté samt distriktsorganisationer. Förutom Chalmers och Göteborgs universitet är Umeå universitet och GIH/KTH riksidrottsuniversitet under 2015.

Text: Carolina Eek Jaworski/Johanna Wilde

Fakta

1972 startade riksidrottsgymnasiesystemet. Riksidrottsförbundets satsning utökas nu med riksidrottsuniversiteten som kommer att finnas på tre platser i landet; i Göteborg (Chalmers och Göteborgs universitet), i Stockholm (Kungliga Tekniska Högskolan och Gymnastik- och Idrottshögskolan) samt i Umeå (Umeå universitet).

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-08-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?