Till sidans topp

Sidansvarig: Hanna Wedel
Sidan uppdaterades: 2018-11-30 11:18

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Utbildningar för dig med flyktingbakgrund - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningar för dig med flyktingbakgrund

Adrienne Keszthelyi

Har du flyktingbakgrund och befinner dig i Sverige? Funderar du på att börja studera eller kanske på att ta upp studier på universitetsnivå, som du tvingats avbryta? Här hjälper vi dig vidare till information om möjligheter på Göteborgs universitet.

Är du utbildad akademiker behöver du kanske en kompletterande utbildning för att kunna utöva ditt yrke i Sverige. Här kan du läsa mer om våra kompletteringsutbildningar.  Vi tipsar också om några andra aktiviteter, som kan ge dig inspiration och öka din kunskap.

Att studera på Göteborgs universitet

Är du nyanländ och vill veta vad som krävs i form av betyg, bakgrundskunskaper, hur du validerar dina gamla betyg eller hur ansökningsprocessen går till? 

Validering av reell kompetens

Sedan hösten 2016 arbetar Göteborgs universitet med att utveckla en universitetsgemensam modell för validering av reell kompetens. Detta i nära samarbete med Universitets- och högskolerådet (UHR) och övriga lärosäten i landet.

 

Kurser och program

Göteborgs universitet har 1400 kurser och 190 program som du kan välja att söka till. Det är olika ansökningstider beroende på om du söker till kurs eller program.

Läs mer om kurser och program

Kontakta våra studievägledare för mer information

 

Förberedande kurs i svenska för nyanlända

Är du nyanländ och vill fortsätta dina akademiska studier vid ett svenskt universitet eller högskola? Genom att gå behörighetsgivande kurser i svenska får du den behörighet i svenska som krävs för studier på universitet och högskolor i Sverige. Förberedande kurs i svenska är den första av två kurser som tillsammans ger behörighet i svenska för högskolestudier.

Här kan du läsa mer om förberedande kurs i svenska.

 

Snabbspår

Är du nyanländ och har erfarenhet eller utbildning inom ett bristyrke kan snabbspår ge dig en introduktion till arbetsmarknaden. Snabbspår ger inga högskolepoäng men ofta erbjuds praktik, språkträning och utbildning. Snabbspår på Göteborgs universitet kan också förbereda dig för att söka till en kompletterande utbildning.

På Göteborgs universitet kan du söka till följande snabbspår:

Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare

Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö universitet, Stockholms universitetet, Umeå universitet och Örebro universitet. Utbildningen ger en introduktion i hur det är att arbeta på svensk skola och förskola och pågår i 26 veckor. Undervisningsspråk är svenska och arabiska.

Kursen består av tre teman varvat med arbetsplatsförlagt lärande (APL) på skola/förskola och parallella studier i svenska som andraspråk (SFI/SVA). Innehållet i kursen har fokus på hur den svenska skolan och förskolan styrs och organiseras, lärarens arbete samt didaktik och lärande.

Om du är nyanländ lärare eller förskollärare med arabiska som modersmål kontakta i första hand din handläggare på Arbetsförmedlingen om du är intresserad. Arbetsförmedlingen gör det första urvalet av kandidater till utbildningen.

Under hösten 2018 blir det två kursstarter vid Göteborgs universitet: 21 augusti och 3 december. Även för hösten 2019 planeras två kursstarter.

Kontaktperson vid Göteborgs universitet: Maria Jansson

Här kan du läsa mer om snabbspåret.

Här kan du öppna och ladda ner en pdf med information på arabiska.

 

Kompletterande utbildningar för akademiker

För dig som redan varit yrkesverksam kan det behövas kompletterande utbildning, för att kunna utöva ditt yrke i Sverige. Kompletterande utbildning ger högskolepoäng och du kan sedan ansöka om den legitimation som krävs för att utöva ditt yrke. På Göteborgs universitet kan du söka till följande kompletterande utbildningningar:

Kompletteringsutbildning för dig som är läkare, tandläkare, sjuksköterska, apotekare eller biomedicinsk analytiker

Göteborgs universitet har tillsammans med Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Lunds universitet fått i uppdrag att anordna kompletterande utbildning för personer med avslutad läkar-, tandläkar- och sjuksköterskeutbildning från annat land än EU-länder, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Samtliga utbildningar startar en gång per år, på höstterminen, under förutsättning att resurser tilldelas.

Syftet med kompletteringsutbildningarna för sjuksköterska och tandläkare är att de ska ge kunskaper och färdigheter motsvarande de krav Socialstyrelsen ställer för att utfärda svensk legitimation inom yrket.

Syftet med kompletteringsutbildingen för läkare är att den ska ge de kunskaper och färdigheter som krävs för att fullgöra den allmäntjänstgöring (AT) som i sin tur krävs för att få behörighet som läkare.

Kontaktperson: Pernilla Hultberg, Sahlgrenska akademin
Läs mer om utbildningarna
Före du kan söka till utbildingarna: Kontakta Socialstyrelsen för bedömning av dina kunskaper

Utländska lärares vidareutbildning (ULV)

Har du utländsk lärarutbildning och vill arbeta som lärare i Sverige? Det finns möjlighet för dig att få en kompletterande utbildning som gör dig behörig att undervisa i Sverige och som gör det möjligt att ansöka om lärarlegitimation hos Skolverket. Utbildningen vänder sig till dig som har en avslutad utländsk lärarexamen på akademisk nivå.

Kontaktperson: Johan Hellgren

Här kan du ladda ner en pdf på arabiska med mer information

Här kan du läsa mer på lärarutbildningens hemsida

Kompletterande socionomutbildning för dig som har utländsk examen

Vill du bli socionom och har studerat vid ett utländskt lärosäte, har en fil. kand. inom socialt arbete eller motsvarande, samt minst två års yrkeserfarenhet av praktiskt socialt arbete? Då kan du söka till vår nya kompletteringsutbildning och läsa till en svensk socionomexamen!

Kontaktperson: Tina Bergendahl

Här kan du läsa mer på socionomutbildningens hemsida

 

Informationsmöten 

Har du flyktingbakgrund och tvingats avbryta studier eller akademisk karriär i ditt hemland? Göteborgs universitet vill visa på möjligheter och vägar in i samhället och akademin.

Två gånger per termin ordnar Göteborgs universitet och Arbetsförmedlingen, i samverkan med Integrationscentrum i Göteborg, informationsmöten om universitetsstudier och högre utbildning i Sverige. Under mötet utforskas vilka möjligheter som finns att studera vid Göteborgs universitet. Informationen vid mötet tolkas och efteråt erbjuds samordnade uppföljningssamtal, individuellt eller i grupp.

Läs mer om informationsmöten

För mer information kontakta Catherine Gillo Nilsson, Utbildningsenheten, Göteborgs universitet

 

Gästa föreläsningar

Vill du prova att läsa en kurs på universitetet och få en bättre inblick i vad akademiska studier innebär, utan att delta i examinationer? På Göteborgs universitet kan du gästa föreläsningar.

Då får du som är asylsökande eller nyanländ möjlighet att vara närvarande och lyssna på föreläsningarna vid en kurs, men du deltar inte i examinationer, inlämningsuppgifter och liknande. Du får alltså inga studiepoäng. Däremot får du en närmare kontakt med den svenska akademiska världen och ett studiesocialt sammanhang. På så vis kan det bli lättare för dig att hitta vägen tillbaka till högre studier.

Läs mer om Öppna föreläsningar.

 

Online Linguistic Support, OLS

OLS är en tjänst för gratis språkkurser och språktester online. Under en period av tre år görs licenser till språktjänsten tillgängliga för personer som omfattas av EU:s definition av flyktingar. Syftet är att underlätta för kommande universitetsstudier. Göteborgs universitet erbjuder 400 licenser.

Här kan du läsa mer om OLS och ansöka om en licens  

 

Bild:Adrienne Keszthelyi, student Human resource Management and Labour Relations

Sidansvarig: Hanna Wedel|Sidan uppdaterades: 2018-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?