Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningar för dig med flyktingbakgrund

Adrienne Keszthelyi

Har du flyktingbakgrund och befinner dig i Sverige? Funderar du på att börja studera eller kanske på att ta upp studier på universitetsnivå, som du tvingats avbryta? Här hjälper vi dig vidare till information om möjligheter på Göteborgs universitet.

Är du utbildad akademiker behöver du kanske en kompletterande utbildning för att kunna utöva ditt yrke i Sverige. Här kan du läsa mer om våra kompletteringsutbildningar.  Vi tipsar också om några andra aktiviteter, som kan ge dig inspiration och öka din kunskap.

Att studera på Göteborgs universitet

Är du nyanländ och vill veta vad som krävs i form av betyg, bakgrundskunskaper, hur du validerar dina gamla betyg eller hur ansökningsprocessen går till? 

Validering av reell kompetens

Sedan hösten 2016 arbetar Göteborgs universitet med att utveckla en universitetsgemensam modell för validering av reell kompetens. Detta i nära samarbete med Universitets- och högskolerådet (UHR) och övriga lärosäten i landet.

Kurser och program

Göteborgs universitet har 1400 kurser och 180 program som du kan välja att söka till. Det är olika ansökningstider beroende på om du söker till kurs eller program.

Läs mer om kurser och program

Kontakta våra studievägledare för mer information

Kompletterande utbildningar för akademiker

För dig som redan varit yrkesverksam kan det behövas kompletterande utbildning, för att kunna utöva ditt yrke i Sverige. För dig som redan påbörjat en akademisk utbildning och vill fortsätta dina universitetsstudier kan du behöva lära dig svenska på rätt nivå. På Göteborgs universitet kan du söka till följande utbildningningar:

Kompletteringsutbildning för dig som är läkare, tandläkare eller sjuksköterska

Göteborgs universitet har tillsammans med Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Lunds universitet fått i uppdrag att anordna kompletterande utbildning för personer med avslutad läkar-, tandläkar- och sjuksköterskeutbildning från annat land än EU-länder, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Samtliga utbildningar startar en gång per år, på höstterminen, under förutsättning att resurser tilldelas.

Syftet med kompletteringsutbildningarna för sjuksköterska och tandläkare är att de ska ge kunskaper och färdigheter motsvarande de krav Socialstyrelsen ställer för att utfärda svensk legitimation inom yrket.

Syftet med kompletteringsutbildingen för läkare är att den ska ge de kunskaper och färdigheter som krävs för att fullgöra den allmäntjänstgöring (AT) som i sin tur krävs för att få behörighet som läkare.

Kontaktperson: Pernilla Hultberg, Sahlgrenska akademin
Läs mer om utbildningarna
Före du kan söka till utbildingarna: Kontakta Socialstyrelsen för bedömning av dina kunskaper

Utländska lärares vidareutbildning (ULV)

Har du utländsk lärarutbildning och vill arbeta som lärare i Sverige? Det finns möjlighet för dig att få en kompletterande utbildning som gör dig behörig att undervisa i Sverige och som gör det möjligt att ansöka om lärarlegitimation hos Skolverket. Utbildningen vänder sig till dig som har en avslutad utländsk lärarexamen på akademisk nivå.

Kontaktperson: Johan Hellgren

Här kan du läsa mer på lärarutbildnignens hemsida

Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare

Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare är ett samarbete mellan universitetet, Arbetsförmedlingen (AF) och arbetsmarknadens parter. Undervisningsspråk är svenska och arabiska. 

Kursen består av tre delkurser samt arbetsplatsförlagt lärande (APL) på skola/förskola och parallella studier i yrkessvenska och SFI/sva (svenska som andraspråk). Kontakta i första hand din handläggare på AF om du är intresserad, det är de som gör det första urvalet av kandidater till utbildningen.

Snabbspår för 2016 startade i november.
Nästa omgång startar hösten 2017 och pågår i 26 veckor.

Kontaktperson: Johan Hellgren

Här kan du öppna och ladda ner en pdf med information på arabiska. Här kan du läsa en nyhet om snabbspåret som startade i november 2016

Informationsmöten 

Har du flyktingbakgrund och tvingats avbryta studier eller akademisk karriär i ditt hemland? Göteborgs universitet vill visa på möjligheter och vägar in i samhället och akademin.

Två gånger per termin ordnar Göteborgs universitet och Arbetsförmedlingen, i samverkan med Integrationscentrum i Göteborg, informationsmöten om universitetsstudier och högre utbildning i Sverige. Under mötet utforskas vilka möjligheter som finns att studera vid Göteborgs universitet. Informationen vid mötet tolkas och efteråt erbjuds samordnade uppföljningssamtal, individuellt eller i grupp.

Läs mer om informationsmöten

För mer information kontakta Catherine Gillo Nilsson, Utbildningsenheten, Göteborgs universitet

Online Linguistic Support, OLS

OLS är en tjänst för gratis språkkurser och språktester online. Under en period av tre år görs licenser till språktjänsten tillgängliga för personer som omfattas av EU:s definition av flyktingar. Syftet är att underlätta för kommande universitetsstudier. Göteborgs universitet erbjuder 400 licenser.

Här kan du läsa mer om OLS och ansöka om en licens  

Seminarier och öppna föreläsningar

Universitetet arrangerar många seminarier och föreläsningar som är öppna för alla som är intresserade. De kan handla om alla möjliga ämnen och teman. Du kan använda dem som kompetensutveckling, inspiration eller för att knyta nya kontakter. Det finns arrangemang på svenska och engelska. 

När: löpande under året, annonseras i universitetets kalender

Titta i kalendern för att se vilka som är inplanerade just nu

 

Övriga föreläsningar
Under hösten 2017 samarbetar Göteborgs uiversitet med Folkets hus Hammarkullen, angereds folkhögskola och ABF kring en seminarieserie. Universitetet bidrar med föreläsare till en av föreläsningarna.

Här kan du se och ladda ner en pdf av programmet

För mer information: elizabeth.george@gu.se

 

Bild:Adrienne Keszthelyi, student Human resource Management and Labour Relations

Sidansvarig: Jessica Glanzelius|Sidan uppdaterades: 2017-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?