Till sidans topp

Sidansvarig: Växeln
Sidan uppdaterades: 2018-11-25 19:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Therese Andersson - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Therese Andersson

Universitetslektor

Therese Andersson
Universitetslektor
Filmvetenskap
Akademisk grad: Doktor,
therese.andersson@filmvet.gu.se

Rumsnummer: 2250
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Avdelningen för estetik vid Institutionen för kulturvetenskaper (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.kultur.gu.se
kuv@kultur.gu.se
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 412 55 Göteborg

Om Therese Andersson

 

Allmänt

Jag disputerade i filmvetenskap vid Stockholms universitet 2006 med avhandlingen Beauty Box: Filmstjärnor och skönhetskultur i det tidiga 1900-talets Sverige. Mellan 2007-2009 arbetade jag med postdoc-projektet Sofia Coppolas Marie Antoinette som möjliggjorts av ett stipendium från Anna Ahlström och Ellen Terserus Stiftelse. 2010 påbörjades ett nytt forskningsprojekt, Blixtlås, knapp och kardborrband – makt och materialitet under styling och påklädning, som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond.

Forskning

I min forskning inspireras jag av kulturvetenskapens ämnesmässiga mångsidighet, teoribyggen och tvärvetenskapligt analytiskt förhållningssätt. Min forskning är inriktad mot populärkultur och jag rör mig mellan områden som exempelvis film, TV, celebritets- och stjärnstudier, liksom mode- och klädforskning. Jag har bland annat varit redaktör för boken Hjältar och Hjältinnor – Föreställningar och gestaltningar från Eufemiavisorna till Gösta Berlings saga (2012) och gästredaktör för Culture Unbound – Journal of Current Cultural Research med temanumret ”Fashion, Market and Materiality” (2011).

Undervisning

Jag har undervisat på flera områden inom filmvetenskap och kulturvetenskap, samt inom bland annat modevetenskap, media- och kommunikationsvetenskap och historia.

Samverkan

Jag har, som inbjuden föreläsare, presenterat min forskning i olika offentliga sammanhang, samt bistått med sakkunskap i olika mediesammanhang med varierande exempel som Dagens Nyheter, Tidningen Apoteket och Your Life.
 

Sidansvarig: Växeln|Sidan uppdaterades: 2018-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?