Till sidans topp

Sidansvarig: Strategisk fastighetsutveckling
Sidan uppdaterades: 2019-06-27 16:02

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Medicinareberget - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Medicinareberget

På Medicinareberget ovanför Linnéplatsen knyts vetenskapsområdena från Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten samman. Det skapar nya mötesplatser och ytterligare möjligheter för samverkan med näringsliv, institut, myndigheter samt andra universitet och högskolor.

Den långsiktiga fysiska utvecklingen för Medicinareberget tar sin utgångspunkt i områdets befintliga infrastruktur och byggnader. I stället för att addera nya årsringar utanför bebyggelsen koncentreras verksamheterna till områdets kärna. Genom att utnyttja byggnaderna och komplettera dem med nya i form av såväl universitetslokaler, student- och forskarbostäder som lokaler för verksamheter, skapas ett levande campusområde.

Projekt Naturvetenskap Life

Första steget i den långsiktiga utvecklingsplanen för Medicinareberget är att uppföra en ny byggnad för framtidens forskning och utbildning. Huset blir hemvist för delar av naturvetenskapliga fakulteten: institutionerna marina vetenskaper, kemi och molekylärbiologi, biologi och miljövetenskap samt fakultetens kansli.

Genom att skapa nya mötesplatser för forskning och utbildning, ska byggnaden stärka möjligheterna till samarbete. Samarbete ger bättre förutsättningar att lösa framtidens stora utmaningar för människor och miljö. Byggnaden har ännu inget namn, men projektet går under namnet Naturvetenskap Life.

Fakta

Tidplan: Planerad byggstart 2020 med preliminär inflyttning 2023. Markarbeten inleddes hösten 2018.

Fastighetsägare: Akademiska hus

Arkitekt: Kanozi Arkitekter

Läs mer här på Akademiska hus webbplats.

Projekt Sahlgrenska Life

Göteborgs universitet samarbetar med Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och fastighetsägarna Vitartes, Västfastigheter och Akademiska hus i projektet Sahlgrenska Life. Projektets mål är att skapa ett Life Science-kluster med en unik miljö som möjliggör samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv. Byggnaderna ska koppla samman Sahlgrenska universitetssjukhuset med de medicinska institutionerna på Medicinareberget.

Läs mer här på Göteborgs stads webbplats för stadsutveckling.

Dokument

 Campusplan och projektplan

Campusplan Medicinareberget 2017-2040

Projektplan Medicinareberget 2017-2040

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2040

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2040

Kontaktinformation

Sara Sandbacka, kommunikatör

Sidansvarig: Strategisk fastighetsutveckling|Sidan uppdaterades: 2019-06-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?