Sidansvarig: Webbredaktionen

Viruset hotar forskningen - Göteborgs universitet Till startsida

Viruset hotar forskningen

Nyhet: 2020-03-24

En vetenskaplig vagabond, så beskriver sig Henrik Zetterberg, professor i neurokemi.
– Under de senaste åren har jag haft 1–2 resor per vecka men nu är de alla inställda. Det är ett bekymmer som dock går att lösa. Värre är det om själva forskningen slutar fungera.

Under ett par veckor var Henrik Zetterbergs almanacka ganska tom.
– Det började med ett inställt möte i London som skulle ha hållits i slutet av mars. Sedan har det bara fortsatt.
Det var en ovanlig känsla, påpekar han.
– Men nu har alla insett att vi måste försöka att rida ut virusstormen, utan att stoppa alla projekt, åtminstone inte helt, och i alla fall inte utan en långsiktig plan för hur vi ska få igång allt igen, när detta har blåst över. Istället för att möten ställs in, är kalendern nu full av online-möten.
Henrik Zetterbergs London-lab är helt stängt.
– Men vi har måndagsmöten över Zoom och veckan avslutas med en virtuell afterwork klockan 16. Detta tror jag är jätteviktigt för att hålla de sociala kontakterna vid liv och motverka ångest och depression. Att inte få gå ut i en storstad kan bli väldigt ensamt, särskilt om man är ung och utan familj på plats, vilket är fallet för många av våra postdoktorer. Effektiva online-möten är dock en konst. Det krävs disciplin att behålla engagemanget när man endast ses via en skärm, men klarar man bara det, kan digitala möten vara väldigt effektiva.

Att träffa kollegor över hela världen är viktigt, det får doktoranderna lära sig tidigt under forskarutbildningen, berättar Henrik Zetterberg.
– Det finns en rädsla, tror jag, att komma på efterkälken och missa något väsentligt om man inte åker på konferenser. Och visst är personliga möten viktiga. Det är på så sätt man får möjlighet att diskutera också sådant som inte får plats i exempelvis en artikel, som försök som inte fungerat eller en slutsats som visat sig felaktig. De viktigaste samtalen sker ofta på kvällen, vid en middag eller över ett glas öl, då man slappnar av efter dagens presentationer.
Konferenser tar dock mycket tid i anspråk, konstaterar Henrik Zetterberg.
– Nu, när jag tvingas stanna hemma, märker jag att jag hinner med väldigt mycket annat. Det finns ju en hel industri kring möten och konferenser, som förstås ger arbete för väldigt många människor, men kanske har vi låtit den växa alltför mycket. Coronaviruset är förfärligt och leder till väldigt mycket lidande. Men möjligen kan vi lära oss något också, som att det går att samla ihop sig på hemmaplan och träffas här, och att digitala möten kan vara goda alternativ. Det handlar inte om att sluta delta i stora internationella konferenser och samarbeten, utan om att vara mer selektiv och bara välja de som verkligen är viktiga.

Men pandemin kan leda till mer allvarliga problem för forskningen, påpekar Henrik Zetterberg.
– Forskning är beroende av tekniska apparater, kemikalier och en massa kringresurser, och försökspersoner måste kunna komma in på sina undersökningar. Om vi får slut på reagens, om de bioteknikföretag som underhåller våra instrument går i konkurs eller om servicetekniker helt enkelt inte kan komma hit, då finns stor risk att viktig forskning under lång tid bromsas upp. Det är ett reellt hot som det inte talas så mycket om.

Text: Eva Lundgren
Foto: Johan Wingborg
Detta är en av flera artiklar om krisen som GU Journalens redaktion står bakom.

AV:

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27