Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Västsverige satsar på klinisk forskning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Västsverige satsar på klinisk forskning

Nyhet: 2009-11-06

Fredagen den 6 november äger den första stora svenska konferensen om klinisk forskning äger rum  på Svenska Mässan i Göteborg. Över 250 personer som arbetar med klinisk forskning inom universitet, forskningsindustri och sjukvård deltar. På programmet står bland annat hur Sverige ska flytta fram sina positioner inom området.

- Det långsiktiga målet är att göra Västra Götalandsregionen till den mest attraktiva regionen i Europa för högkvalitativ klinisk forskning och att få fler företag och fler arbetstillfällen till Västsverige, säger Kaj Stenlöf, chef för Gothia Forum som arrangerar konferensen.
Konferensen invigs av regionstyrelsens ordförande Roland Andersson.
Deltagarna kommer bland annat att inspireras av doktor Martin Harris från Cleveland, USA, som framgångsrikt har arbetat med att få patienter att blir mer aktiva deltagare i den kliniska forskningen. Doktor Nina Rehnqvist, ordförande i den statliga delegationen för samverkan inom klinisk forskning, medverkar och beskriver hur olika aktörer vinner på ökad samverkan. Delegationen, som varit verksam i två år, ska inom kort framlägga sin slutrapport för regeringen.
Klinisk forskning är en nödvändig del i vårdens utveckling. För ett halvår sedan bildades Gothia Forum för klinisk forskning , ett unikt samarbete mellan akademin, forskningsindustrin och regionen. Uppdraget är att underlätta för alla som arbetar med klinisk forskning i Västsverige. Ett sätt är att ordna mötesplatser för alla intressenterna inom klinisk forskning, som denna konferens. Andra sätt är att underlätta för forskarna med information, olika former av tekniskt stöd och kvalitetsstöd och strategisk utveckling. Gothia Forum bedriver även egna utvecklingsprojekt.
- Via samverkan med olika parter får vi möjlighet att genomföra kliniska studier på ett effektivare sätt så att nya läkemedel och behandlingsmetoder kan bli tillgängliga för patienten snabbare, säger Anders Åkerlund, forskningschef för AstraZeneca och medlem i Gothia Forums Advisory Board.

 

För mer information kontakta:
Kaj Stenlöf, chef för Gothia Forum för klinisk forskning, tel 0708-76 01 30
Anders Åkerlund, Vice President Clinical Sweden, AstraZeneca tel: 046-33 60 00
Roger Juhlin, medicinsk chef MSD, tel 0705-62 98 08
Johan Brun, medicinsk chef Pfizer, tel 0768-89 24 20
Peter Lönnroth, bitr sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen, tel 0705-64 08 67
Mikael Persson, professor medicinsk teknik, Chalmers tel 031-772 15 76
Olle Larkö, dekanus Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tel 0706-32 12 30

 

AV:
031-786 3869

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?