Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:24

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Teaterchef blir professor vid Göteborgs universitet - Göteborgs universitet Till startsida

Teaterchef blir professor vid Göteborgs universitet

Nyhet: 2007-01-09

Ronnie Hallgren, VD och teaterchef för Göteborgs Stadsteater, blir professor vid Göteborgs universitet. Han har förordnats att vara professor i scenisk gestaltning med inriktning på jämställdhet inom scenkonsten vid Högskolan för scen och musik.

Ronnie Hallgren har en 35-årig bana inom svensk teater bakom sig, främst som regissör men också som pedagog och chef vid flera teaterinstitutioner. De senaste åren har han ingått i den statliga kommitté som våren 2006 lade fram utredningen Plats på scen om jämställdhet inom det svenska scenkonstområdet. Parallellt har han som chef vid Västsvenska Teater och Dans AB initierat och drivit ett projekt om genus i den konstnärliga processen i samarbete med institutionen för genusvetenskap vid Göteborgs universitet. Projektet syftar till att utveckla metoder och verktyg för att omsätta genusarbete i den dagliga verksamheten.

Så här kommenterar Ronnie Hallgren sin nya roll:
- Mitt uppdrag är att arbeta med genusperspektivet i gestaltningen. Det gäller att komma bortom schablonerna av män och kvinnor. För kvinnliga studenter kan det framför allt handla om att arbeta med olika maktperspektiv i rollgestaltningen som ett led i utbildningen.
- Jag tänker mig att arbeta med högre seminarier och laboratorier där både lärare och studenter deltar, och att skapa projekt på master- och forskarnivå inom dans, teater, opera och musik för att få dessa frågor genomlysta. Väldigt lite finns nedtecknat än så länge. Min ambition är att genusfrågorna blir en naturlig del av allt gestaltningsarbete.

Ronnie Hallgrens stora engagemang och kunnighet i jämställdhets- och mångfaldsfrågor gör honom till en stor tillgång för arbetet inom dessa områden på Högskolan för scen och musik.
- Som ledamot i den statliga utredningen Plats på scen, om jämställdhet och genusperspektiv inom scenkonstområdet, har Ronnie Hallgren stor insikt i hur man kan arbeta med dessa frågor inom konstnärlig högre utbildning. Tillsammans med högskolans personal och studenter kan Ronnie Hallgren skapa goda förutsättningar att nå en hög kvalitet inom likabehandlingsfrågor, säger Eva Nässén, professor i sång och prodekanus vid Konstnärliga fakulteten.

Stärkt samverkan mellan Göteborgs universitet, staden och regionen

Syftet med de så kallade samverkansprofessurerna är att åter stärka banden mellan Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. Konstnärliga fakulteten vill på detta sätt intensifiera utbytet och den ömsesidiga påverkan mellan kunskapsbildningen inom fakulteten och inom kulturlivet, så att det kommer alla parter tillgodo.

Högskolan för scen och musik tillhör Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Sveriges enda i sitt slag. Vid fakulteten finns även Filmhögskolan, Högskolan för fotografi, Högskolan för Design och Konsthantverk, Konsthögskolan Valand samt enheterna Litterär Gestaltning och GOArt (Göteborg Organ Art Center).
Inom Konstnärliga fakulteten bedrivs utbildning, forskarutbildning, forskning och konstnärligt utvecklingsarbete inom ett brett spektrum av ämnesområden.
Mer information om HSM: www.hsm.gu.se
Mer information om Konstnärliga fakulteten: www.konst.gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: konst.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21