Sidansvarig: Webbredaktionen

Sveriges yngsta filmskola fyller 10 år - Göteborgs universitet Till startsida

Sveriges yngsta filmskola fyller 10 år

Nyhet: 2007-10-31

Filmhögskolan firar sitt 10-årsjubileum på Hagabion den 2-3 november med visning av gamla och nya studentfilmer. Två spännande seminarier kommer också att arrangeras. Under seminarierna deltar bland andra skolans hedersdoktorer; filmregissören Roy Anderson och filmkritikern Monika Tunbäck-Hanson.

Filmhögskolan i Göteborg har sedan starten 1997 utbildat 38 filmskapare. Skolans filmer har vunnit mer än 50 nationella och internationella priser genom åren och Filmhögskolans studenter har två gånger tilldelats Bo Widerbergsstipendiet. Tre gånger har också filmer av skolans studenter vunnit novellfilmstävlingen som anordnas av Svenska Filminstitutet och Sveriges Television. Alla som gått ut skolan arbetar idag i filmbranschen. De flesta som regissörer, men några är också producenter, fotografer och filmlärare. 68% av dem är fortfarande kvar i Västra Götalandsregionen. Filmhögskolan arbetar aktivt med frågor om jämställdhet och jämlikhet och av de 38 studenter som gått ut skolan är lika många män som kvinnor. Filmhögskolan är en del av den konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet. Sex studenter tas in till det treåriga filmregiprogrammet vartannat år. Hösten 2006 startade Filmhögskolan Nordens första masterutbildning i filmisk gestaltning. I november i år startas en ny kurs i ljuddesign och planering pågår för en ettårig avancerad producentutbildning i internationell samproduktion.Filmhögskolan firar sitt 10-årsjubileum på Hagabion den 2-3 november med visning av gamla och nya studentfilmer samt två spännande seminarier med skolans hedersdoktorer Roy Anderson och Monika Tunbäck-Hanson.

Skolans professor och konstnärlige ledare är Göran du Rées. Han är själv regissör och har gjort filmer som ”S/Y Glädjen”, ”Tag ditt liv” och den smått kultförklarade dokumentären om tältprojektet; ”Tältet-Vem tillhör världen?” Till skillnad från många andra filmskolor gör Filmhögskolan ingen skillnad mellan fiktions- och dokumentärfilm och studenterna lär sig alla moment i filmskapandet. Man lägger också stor vikt vid den tekniska utvecklingen och den stora förändring den rörliga bilden genomgått de senaste 15 åren.

- Våra föreställningar om vad som är film utmanas ständigt idag och skolan är i högsta grad med i den utvecklingen, säger Göran du Rées.

Filmhögskolan utbildar självständiga och professionella filmskapare som har ett starkt personligt uttryck och som är med och utvecklar filmkonsten. När utbildningen startade deklarerade man att man ska utbilda samurajer, inte soldater i en mediearmé. Med den inställningen är det inte konstigt att en av skolans två hedersdoktorer är filmregissören Roy Andersson. Den andra är filmkritiker Monika Tunbäck-Hanson. Ett par exempel på studenter från Filmhögskolan som låtit tala om sig är Nanna Huolman vars rosade långfilm ”Kid svensk” gick upp på svenska biografer i oktober i år. Ruben Östlunds kontroversiella film ”Gitarrmongot” hade premiär 2004 och Titti Johnssons dokumentär” Under stjärnorna” visades på bio samma år. Anna Hylander regisserade den populära serien ”Leende guldbruna ögon” som gick i SVT i år. Åren 1996 – 2004 gjorde Filmhögskolans studenter Göteborg International Film Festivals vinjettfilm.

Jubileumsfirande under två dagar

Filmhögskolan firar sitt 10 års-jubileum på Hagabion den 2-3 november med visning av gamla och nya studentfilmer samt två spännande seminarier med skolans hedersdoktorer.

Gestaltning & Autencitet
Ett seminarium med filmregissörerna Roy Andersson och Ruben Östlund som berättar och visar exempel på hur de arbetat med gestaltning och autenticitet i sina filmer. Ruben Östlund är utbildad på Filmhögskolan och var senast aktuell med ”Gitarrmongot” och ”Scen nr 6882 ur mitt liv”. I vår har hans andra långfilm premiär. Roy Andersson är aktuell med sin nya långfilm ”Du levande”, som hade premiär i september. Samtalsledare är Gunnar Bergdahl, kulturchef på Helsingborgs Dagblad.

Utbildning & Verklighet
På tio år har den svenska film- och tv-branschen förändrats. Hur ser den ut idag? Monika Tunbäck-Hanson samtalar med fem av Filmhögskolans tidigare studenter om deras syn på och erfarenheter av filmbranschen.

Program och pressbilder finns på www.film.gu.se

För intervjuer och mer fakta om skolan kontakta:
Göran du Rées, professor och konstnärlig ledare

Gunilla Burstedt, bitr. högskolerektor
Tel. 031-786 43 44, 0733-82 12 72

Agneta Green, pressansvarig

AV: Agneta Green

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21