Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:24

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Svenska och grekiska arkeologer upptäcker okänd stad i Grekland - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svenska och grekiska arkeologer upptäcker okänd stad i Grekland

Nyhet: 2016-12-12

En internationell forskargrupp vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet, undersöker lämningarna av en antik stad i centrala Grekland. Resultaten kan ge upprättelse åt ett område som tidigare setts som ett av antikens bakvatten.

Arkeologer från Göteborgs universitet har inlett undersökningar av en tidigare okänd antik stad vid byn Vlochós, fem timmar norr om Athen. De arkeologiska lämningarna är utspridda på och kring den höga kullen Strongilovoúni vid den stora Thessaliska slätten och kan dateras till flera olika historiska tidsperioder.

– Det som tidigare ansetts vara lämningarna av en obetydlig boplats på en kulle kan redan efter en säsongs fältarbete uppgraderas till en Forskarteamet som gräver ut antik lämning inom ramen för VLAPregelrätt stadslämning, säger Robin Rönnlund, doktorand i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet som leder fältarbetet.

– Jag och en kollega råkade på den här platsen i samband med en annan undersökning förra året och vi insåg genast att här fanns det stor potential. Att ingen undersökt kullens lämningar förut är ett mysterium.

I samarbete med Svenska Institutet i Athen och den lokala arkeologiska myndigheten i Karditsa startades projektet The Vlochós Archaeological Project (VLAP) för att undersöka lämningarna. Under två veckor i september 2016 genomförde projektets forskargrupp den första fältsäsongen.

Keramikkärva från 500 f.Kr. som hittats i undersökningenRobin Rönnlund konstaterar att kullen döljer många hemligheter. På kullens topp och sluttningar finns höga rester av murar, torn och stadsportar, men på marken nedanför syns nästan inget ovan markytan.

Ett av projektets mål är att undvika att gräva ut lämningarna och istället fokusera på undersökningsmetoder som till exempel markradar, vilket gör att man kan lämna platsen som den var när man kom. Att denna filosofi fungerar märks av resultaten från den första fältsäsongen:

– Vi hittade ett torg och ett gatunät som visade att vi hade att göra med en rätt stor stad. Området innanför stadsmuren är på drygt 40 hektar. Vi hittade även antika krukskärvor och mynt som kan användas för att datera staden. Våra äldsta fynd är från runt 500 f.Kr. men staden verkar ha blomstrat främst på 300- till 200-talet f.Kr. innan den av någon anledning övergavs, kanske i samband med att Romarriket erövrade området.

Bild på stadsmuren tagen från luftenRobin Rönnlund tror att det svensk-grekiska projektet kan ge viktiga ledtrådar till vad som hände under denna stormiga period i Greklands historia.

– Man vet än så länge väldigt lite om antika städer i regionen, och många forskare har tidigare trott att västra Thessalien var något av ett bakvatten under antiken. Vårt projekt fyller därför en viktig lucka i kunskapen kring området och visar att det fortfarande finns mycket att upptäcka i Greklands jord.

The Vlochós Archaeological Projekt (VLAP):

VLAP är ett samarbetsprojekt mellan Eforatet för Antikviteter i Karditsa och Svenska Institutet i Athen. Under 2016-2017 undersöker en forskargrupp stadslämningen i Vlochós inom ramen för projektet. Läs mer: VLAP

FOTO: SIA/EFAK/YPPOA

BILD 1: Stadens akropolis skymtar fram under en molnig dag på den Thessaliska slätten.

BILD 2: Deltagarna i den första arkeologiska fältsäsongen i Vlochós.

BILD 3: Skärva av rödfigurig keramik från slutet av 500-talet f.Kr., antagligen av den attiske målaren Paseas.

BILD 4: Försvarsmurar, torn och stadsportar syns tydligt från luften.

 

AV:

Artikeln publicerades först på: historiskastudier.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?