Sidansvarig: Ulrika Lundin

Studenter räddar mat - Göteborgs universitet Till startsida

Studenter räddar mat

Nyhet: 2015-10-01

Runt 200 studenter från olika utbildningar vid Chalmers och Göteborgs universitet lagade och åt en flerrätters måltid av mat som annars skulle ha kasserats, på ett så kallat Food rescue party på Humanisten i mitten av september.
- Vi vill sprida kunskap om det enorma matsvinn som förekommer i vår del av världen idag, säger Aurelia Ingelvide, student vid Handelshögskolan i Göteborg och en av initiativtagarna till kalaset.

- Idag slängs i genomsnitt var tredje matkasse med fullt ätbar mat av det vi köper med från mataffären. Det är vansinne. Livsmedelsbutikerna är inte långt efter och det är klart, när alla väljer den grönaste salladen blir det till slut bara de minst perfekta kvar. Det är med sådana livsmedel som grund vi lagar maten på våra maträddarkalas. Det är ett härligt sätt att bidra till en mer hållbar syn på matkonsumtion och samtidigt umgås, säger Aurelia Ingelvide.

Samarrangemang av studentföreningar inom hållbar utveckling
Eventet ordnades av Sahlgrenska Academy Students for Sustainability (SASS), Chalmers Students for Sustainability (CSS) och Handels Students for Sustainability (HaSS), föreningar för studenter som intresserar sig för hållbar utveckling.

Maten samlades in med hjälp av Allwin, ett företag vars idé är att tillvarata mat som livsmedelsaffärerna av olika anledningar inte kan sälja, och ge den till socialt och ekonomiskt utsatta människor. Därefter kunde recepten planeras, och deltagarna hjälpas åt med matlagningen, från att hacka grönsaker och frukt till att mixa smoothies och koka soppor. Matlagandet varvades med korta presentationer om matsvinn och miljö, och information om studentföreningarnas arbete.

Nytta och nöje

Kalaset lockade fler än vad arrangörerna förväntat sig. Var och en hade med sig egen tallrik och bestick, eller fick hyra för 10 kronor. Överskottet ska gå till att köpa in köksartiklar som är svårt att få ihop tillräckligt många av, som hällar, inför framtida kalas.
-Vi kommer absolut ordna ännu fler Food rescue parties framöver. Det är en sådan trevlig atmosfär och gemenskap när alla först lagar och sedan äter maten tillsammans. Många har sagt att de dessutom lärt känna flera nya studenter vid dessa event. I framtiden hoppas vi kunna erbjuda fler aktiviteter i samband med kalasen och gärna ha tillgång till ett ordentligt kök, säger Aurelia Ingelvide.

Internationell rörelse för minskat matsvinn

Food Rescue Parties är en internationell rörelse med syfte att lyfta frågan kring matsvinn, som startade i Tyskland. Det första evenemanget i Göteborg anordnades av Chalmers Students for Sustainability (CSS).

Sedan ett nätverk för de studentdrivna hållbarhetsföreningarna i Göteborg initierats 2014 har evenemangen vuxit och samarrangeras idag av flera studentgrupper vid Chalmers och Göteborgs universitet. Nätverket, Gothenburg Sustainability Student Alliance, GSSA, har sin hemvist på GMV. Det träffas regelbundet för att utbyta idéer, erfarenheter och kommande evenemang kring studentengagemang för en hållbar utveckling.

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2018-11-13