Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare

Nyhet: 2016-02-11

Göteborgs universitet kommer tillsammans med fem andra lärosäten att ge en ny utbildning för nyanlända lärare och förskollärare. Kursen ska till stora delar ges på arabiska, så att de i ett så tidigt skede som möjligt ska få kunskap om, och en djupare förståelse för hur det är att arbeta i svensk skola och förskola.

Snabbspåret för nyanlända innebär alltså att personen snabbare än idag, kan komma ut på en skola och förskola via praktik och så småningom anställning.

- Det är viktigt att skolans och förskolans verksamhet och nyanlända förskollärare och lärare ges stöd att samverka hållbart på både kort och lång sikt, kommenterar Victoria Nilsson Lissvall, utbildningshandläggare på Lärarutbildningsnämnden, satsningen.

Lärosätena har tillsammans utvecklat kursen med fokus på hur den svenska skolan och förskolan styrs och organiseras, lärarens arbete samt didaktik och lärande.

Teori och praktik parallellt

Den lärarförberedande delen läses vid lärosätet och varvas med en praktikperiod på en skola eller förskola under 26 veckor. Studier i yrkessvenska bedrivs parallellt. Matchning av handledare, skolor och förskolor sker i samråd mellan huvudman och lärosäte så att praktiken ska kunna bedömas för ett tillgodoräknande, i de fall den enskilda deltagaren behöver komplettera inom ramen för Utländska lärares vidareutbildning, ULV.

Individuell komplettering

Under denna period görs en bedömning och individuell anpassning av hur en komplettering, utöver 26 veckorsperioden, ska utformas utifrån utlåtande från UHR (Universitets- och högskolerådet) och svar på ansökan om legitimation från Skolverket samt den enskildes förutsättningar. Vägen till lärar-eller förskollärarlegitimation kan komma att variera stort beroende på den enskildes tidigare utbildning och yrkeslivserfarenhet.

Man planerar för två-tre kursstarter av snabbspåret per år och lärosäte.

- Första kursstart vid Göteborgs universitet blir i november 2016, meddelar Victoria Nilsson Lissvall.

För den som har lärarutbildning från hemlandet, uppehållstillstånd, och inte kan ingå i aktiviteter via Arbetsförmedlingen, rekommenderar Victoria Nilsson Lissvall kontakt med något av de sex lärosätena som ingår i ULV.

Fakta
Snabbspåret genomförs i samarbete mellan arbetsmarknadens parter – Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, SKL och Almega tjänsteföretagen. Arbetsförmedlingen, andra berörda myndigheter och Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö Högskola, Umeå universitet och Örebro universitet är också med i samarbetet.

Vill du gå snabbspåret för lärare och förskollärare, kontakta
ditt lokala Arbetsförmedlingskontor, eller ring en arbetsförmedlare på 0771-416 416.

Läs mer om snabbspåren på regeringens webb!

 

AV:
0766 185510

Artikeln publicerades först på: lararutbildning.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?