Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Sixten Heymans pris till forskning om den osynliga, livsviktiga luften - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sixten Heymans pris till forskning om den osynliga, livsviktiga luften

Nyhet: 2019-03-07

Mottagare av Sixten Heymans pris 2019 är professor Ilona Riipinen från Stockholms universitet. Hon får priset för sin forskning inom atmosfäriska aerosolpartiklar, partiklar i luften som påverkar såväl vår hälsa som molnen.

Rök och dimma gör luften synlig, men även annars finns det i varje kubikcentimeter luft vi andas in tusentals olika partiklar. De är inte bara dåliga, många är bra och vissa är väsentliga för molnbildning i atmosfären. När vattendroppar regnar mot jorden rensas luften från partiklarna.
- Moln och regn interagerar med partiklarna, vi försöker förstå hur det går till, säger Ilona Riipinen.

Många partiklar är dåliga för vår hälsa. De orsakar sjukdomar och för tidig död. Ilona Riipinen skapar modeller för hur vi kan räkna ut konsekvenserna av olika utsläpp och eventuellt bidra till stadsplanering.
- Vi vill förstå atmosfärens självrenande förmåga och ta fram fakta så att vi kan ta bättre beslut, säger hon.

Målet är att få fram datormodeller som kan 3D-simulera hur moln bildas, hur de tar hand om partiklar och rensar ut luftföroreningar. Det här kan i sin tur förbättra dagens klimat- och luftkvalitetsmodeller, hoppas hon.

En arbetsgrupp från Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsen beredde frågan och föreslog Ilona Riipinen som mottagare av 325 000 kronor i prispengar. Hon håller sin prisföreläsning i Torgny Segerstedtsalen, universitetsbyggnaden i Vasaparken den 2 maj klockan 17.00. Föreläsningen är öppen för allmänheten och skolungdomar.

Motivering till priset

Ilona Riipinen, professor på Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet, tilldelas Sixten Heymans pris 2019 för sin forskning inom atmosfäriska aerosolpartiklar. Hennes forskning har bidragit till en ökad förståelse för samspelet mellan aerosolpartiklar och atmosfärisk gasfas, särskilt bildandet och effekterna av atmosfärisk organisk aerosol och därmed återkopplingen mellan ekosystem, mänskliga aktiviteter och klimat. Forskningen vilar på en interdisciplinär plattform med rötter och kopplingar till både fysik, kemi och miljövetenskap med tillämpningar också på människans hälsa.

Om priset

Sixten Heymans pris är ett litterärt och vetenskapligt pris som delas ut vart tredje år. Priset delas ut av Göteborgs universitet sedan 1938. Det instiftades genom en donation från Göteborgsföretagaren Sixten Heyman på 1920-talet. Vart sjätte år går priset till en skönlitterär författare och vart sjätte år en svensk vetenskapsman/kvinna inom ”den naturvetenskapliga grenen, förnämligast astronomi, geologi och kemi, för upptäckt eller utgivet arbete inom nämnda vetenskapsgren”. Mottagaren av priset håller två föreläsningar, en inriktad för studenter och personal, och en för allmänheten och skolungdomar. Läs mer om Sixten Heyman.
 

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?