Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nytt forskningsprojekt undersöker familjehemsvården för barn med migrantbakgrund - Göteborgs universitet Till startsida

Nyhet: 2020-01-08

Vad bidrar till god familjehemsvård för barn med migrantbakgrund? Hur tar familjehemmet hänsyn till barnet och dess tidigare erfarenheter? Frågorna kommer att undersökas i ett svensk-norskt forskningsprojekt som nyligen beviljats 12 miljoner kronor av Norges forskningsråd.

- I studien kommer vi att undersöka olika perspektiv och erfarenheter från både beslutsfattare, socialarbetare, familjehemsföräldrar och placerade barn med migrantbakgrund, säger Ingrid Höjer, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Forskningsprojektet ”Hem och (dis) kontinuitet. Familjehemsvård för barn med migrantbakgrund” kommer att genomföras under en fyraårsperiod av en forskargrupp med deltagare i både Norge och Sverige. Förutom Ingrid Höjer deltar från Sverige och Göteborgs universitet också forskaren Elin Hultman från institutionen för socialt arbete. Från Linnéuniversitetet deltar forskaren Åsa Söderqvist Forkby. Projektledare är Milfrid Tonheim, professor i socialt arbete vid Institutt for velferd og deltaking vid Hogskulen på Vestlandet i Norge.

- Vi hoppas att resultatet av forskningen kommer ge oss mer kunskap om hur välfärdssystemen förhåller sig till den ökade mångfalden vad gäller barn och familjer, säger Ingrid Höjer och förklarara att forskargruppen bland annat kommer att studera den nationella policyn för familjehemsvård, hur matchningen sker då barn placeras i familjehem och hur barn med migrantbakgrund och deras familjehem skapar ett ”hem” tillsammans.

FN: s konvention om barnets rättigheter betonar vikten av att bedöma kontinuiteten i barnets uppfostran och barnets etniska, religiösa, kulturella och språkliga bakgrund när barn placeras utanför hemmet. En av projektets centrala frågor är därför hur idealet om "kontinuitet i vård" för barn med migrantbakgrund uttrycks i policydokument och praktik och hur det förhandlas fram av barn och familjehemsföräldrar.

Forskningsstudien har en så kallad longitudinell design, vilket innebär att den kommer att följa barn och familjehem under flera år.

- Det kommer att ge oss en unik kunskap om placerade barns och familjehems egna upplevelser och hur de navigerar i det förflutna, nutid och framtid när ”hem” skapas, säger Ingrid Höjer.

För ytterligare information om studien, kontakta:
Ingrid Höjer, professor i socialt arbete, Göteborgs universitet, e-post: ingrid.hojer@socwork.gu.se, telefon: 031 -786 15 68

Foto: Pixabay Free Images

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27