Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:24

Tipsa en vän

Misstänkt bomb var attrapp - Göteborgs universitet Till startsida

OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Misstänkt bomb var attrapp

Nyhet: 2018-12-18

Polisen meddelade under onsdagen att det misstänkta föremål som igår hittades vid Nationella sekretariatet för genusforskning inte var en bomb.
– Det var en attrapp som såg ut som en dynamitstav, säger Hans Lippens vid polisen till tidningen GT.

Det var under tisdagsmorgonen (18 december) som en medarbetare vid genussekretariatet fann ett misstänkt föremål i en påse vid ingången. Polis tillkallades, varefter ett större område spärrades av.

Föremålet sprängdes under förmiddagen av nationella bombskyddet och andra tekniker vid polisen inledde därefter en undersökning av platsen. En förundersökning om grovt olaga hot inleddes.

Under onsdagsmorgonen meddelade polisen att analysen av föremålet var klar och att det handlade om en attrapp som såg ut som ett farligt föremål.

– Det som återstår nu är en teknisk undersökning av föremålet, emballaget runt det och platsen där det anträffades för fingeravtryck- och dna-sökning, säger Hans Lippens till Göteborgs-Posten.

Under tisdagen uttryckte rektor Eva Wiberg sin oro och ilska över det inträffade.

– Händelsen gör mig inte bara oroad utan också riktigt arg – vi kan aldrig acceptera hot och våld. Oavsett vad detta visar sig vara, har det varit en allvarlig situation.

Hon är medveten om att en del av universitetets forskare är extra utsatta för hat och hot.

– Utan att spekulera i det aktuella fallet känner vi nog alla att den utsattheten blivit väl påtaglig för genusforskningen idag.

Publicerades 2018-12-18 kl. 09:24
Uppdaterades 2018-12-18 kl. 11:30
Uppdaterades 2018-12-18 kl. 16:05
Uppdaterades 2018-12-19 kl. 11:35