Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Ljud, bild och kroppar i samspel på arenakonserter - Göteborgs universitet Till startsida

Ljud, bild och kroppar i samspel på arenakonserter

Nyhet: 2019-06-13

Vilken roll spelar videoskärmarna, ljudet och musikernas kroppar i skapandet av rockkonserters audiovisualitet? Det undersöker doktoranden Olga Nikolaeva i sin avhandling i konst- och bildvetenskap, där hon utgått från konserter med banden Depeche Mode, Muse och Sigur Rós.

I sin avhandling utvecklar och använder Olga Nikolaeva en ny metod för analys av liveframträdanden av rockmusik. Hon fokuserar på tre specifika konserter där avancerad videoteknik använts och där liveframträdandena byggde på ett komplext samspel mellan framträdandet på scenen och det visuella innehållet på skärmarna; föreställningarna ”Angel” av det brittiska bandet Depeche Mode, ”The Handler” av brittiska bandet Muse och ”Óveður" av isländska bandet Sigur Rós.

Alla tre konserter hölls på storskaliga arenor som möjliggjorde en komplex scenuppsättning, med obegränsad användning av avancerad video- och ljudteknik.

Fyra nyckelelement

Det som undersöks är samverkan mellan vad hon betonar som fyra nyckelelement: musikernas kroppar, videoskärmarna, det som visas på skärmarna och ljudet.

– Min analys belyser till exempel vikten av att närma sig en skärm som både ett medium som överför visuellt innehåll och som en yta som har sina egna materiella egenskaper i skapandet av framträdandet som helhet, säger Olga Nikolaeva.

Med hjälp av ett tvärvetenskapligt teoretiskt och metodiskt tillvägagångssätt utmanar avhandlingen befintliga sätt att närma sig ett liveframträdandes olika element och ger en inblick i komplexiteten hos audiovisualiteten i liverockframträdanden.

Avhandlingen Audiovisual Constructions: Material Interrelations in Live Rock Performances försvaras vid en disputation den 14 juni, klockan 14 i Vasa B, Vera Sandbergs Allé 8 i Göteborg.

Länk till avhandlingen

Kontakt:
Olga Nikolaeva, tel: 076-577 4557, e-post: olga.nikolaeva@gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27